Ga naar Content

Stranden overvol? Op deze plekken kun je nog wél terecht

Noord-Holland kent een lange kuststrook met talloze strandopgangen. Op warme dagen is het op de stranden van bijvoorbeeld Zandvoort en Castricum bijna niet te doen om een plekje voor je handdoek te vinden. Daarom zet NH hieronder een aantal minder bekende maar niet minder mooie stranden voor je op een rij.

Het strand van Sint Maartenszee - Foto: ANP Foto

Groote Keeten

Het strand van Groote Keeten is misschien wel het rustigste strand van onze provincie. Dit strand, even ten noorden van Callantsoog gelegen, is het breedste van de regio. Er is dus genoeg plek voor iedereen om van de zon en het water te genieten. En, ook niet onbelangrijk: je kan er gratis parkeren.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Het strand bij Groote Keeten - Foto: NH Media/ Jurgen van den Bos

Julianadorp aan Zee

Bij strandafslag Falga bij Julianadorp aan Zee kan je in alle rust genieten van het strand. Er zijn zelfs geen horecagelegenheden. Eten en drinken moet je dus zelf meenemen. Het strand is te bereiken na een wandeling door de duinen vanaf de (gratis) parkeerplaats. 

Let wel: een deel van dit strand is een naturistenstrand.

Neem eens een duik in de Waddenzee

De Waddenzee wordt door de meeste mensen die verkoeling zoeken over het hoofd gezien. Leg je handdoekje op het gras bij de dijk en neem je waterschoenen mee. Het water in de Waddenzee is vaak een paar graden warmer dan de Noordzee, omdat het zo ondiep is. Ideaal als je niet van de ijskoude water houdt.  

Let wel goed op hoe laat je naar de waddenzee gaat: een verfrissende duik nemen als het eb is, gaat wat lastig. Via deze website kan je zien hoe laat je het water van de Waddenzee in kunt.

IJmuiden aan Zee

IJmuiden is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt als je op zoek bent naar een idyllisch strand. Maar volgens de Velsense reisblogster Janna Kamphof heeft het strand onder de rook van Tata Steel veel te bieden.

"Zeker als je van actief zijn houdt", zei ze eerder tegen NH. "Het is een heel breed strand en daarom kan je daar als een van de weinige plekken in Nederland blokarten. Daarnaast is het ook echt een stoer strand, met de haven en fabrieken op de achtergrond."

Tekst loopt door.

Lees hier meer tips van reisblogster Janna

Sint Maartenszee

Op het grote, brede strand van Sint Maartenszee is zelfs op de warmste dagen altijd nog wel een plekje te vinden. In de buurt zijn veel campings en vakantieparken. Op het strand zelf vind je twee strandpaviljoens.  

Een nadeel kan de wandeling van de auto naar het strand door de duinen zijn. Die bedraagt zo'n 700 meter. In de zomer reed er daarom een shuttlebus om mensen naar de strandopgang te brengen, maar die is vanaf dit jaar afgeschaft, schrijft Noordkop Centraal

Huisduinen

Wist je dat het strand bij Huisduinen de meest noordelijke strandopgang van het Nederlandse vasteland is? Het oude dorpje Huisduinen ligt aan de rand van Den Helder. Daar vind je een van de oudste vuurtorens van Nederland, De Lange Jaap. 

Je komt langs Fort Kijkduin als je naar de strandopgang wandelt, wat het strandbezoek gelijk al een stuk spectaculairder maakt. Daarom is een bezoek aan dit rustige strand ook bij uitstek geschikt voor een bezoek met het hele gezin.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Vuurtoren de Lange Jaap in Huisduinen - Foto: NH Media / Matthijs Gemmink

Petten aan Zee

Het strand van Petten heeft in 2016 een complete metamorfose ondergaan. Om Petten en de rest van het achterland te beschermen, is er enorm veel zand opgespoten. Daardoor is er een enorm groot en breed strand ontstaan. Daarnaast is er een panoramaduin gecreëerd, waardoor je een prachtig uitzicht hebt over het dorp, het strand en de zee. Omdat het strand zo groot is, is er eigenlijk altijd wel plek 

Lees ook