Ga naar Content

Sanitair Camping De Westeinder gesloopt: "Kan niet meer douchen"

Niet kunnen douchen: voor een handvol bewoners van Camping De Westeinder in Rijsenhout zonder eigen badkamer is dat de nieuwe realiteit. Nieuwe eigenaar Kleen Estate heeft gisteren het sanitair van de camping met de grond gelijkgemaakt, terwijl de eenzijdig opgezegde contracten tot 1 januari 2025 lopen.

De receptie en de sanitairvoorzieningen worden gesloopt - Foto: Stichting Belangen Camping De Westeinder

Douchen is voor permanente bewoner Mike (55) niet meer mogelijk. Hij woont sinds twaalf jaar in een stacaravan op de camping. Hij waste zich altijd in het sanitair-gebouw. Maar op de plek waar zijn vertrouwde douche stond, ligt nu alleen nog maar puin. "Het is niet leuk natuurlijk, maar ik kan geen graafmachine tegenhouden", vertelt hij.

De campingeigenaren hebben geen alternatief geregeld waar de bewoners en recreanten kunnen douchen. Mike heeft daarom zelf maar een oplossing bedacht: "Ik ga wel onder de tuinslang staan. Als het koud wordt, bedenk ik wel weer wat anders. Misschien mag ik bij anderen douchen. Ik ben blij dat ik wel een wc heb in mijn caravan."

Zorgen dat bewoners vrijwillig vertrekken

Mike is vastbesloten om positief te blijven. "Ik laat mijn dag niet vergallen. Dat willen ze." Hij vermoedt dat de campingeigenaren het sanitair gesloopt hebben om de bewoners aan te sporen vrijwillig te vertrekken. "Het is elke dag afwachten wat er gaat gebeuren. Ook dit is weer een manier om te treiteren en te intimideren."

Tekst gaat verder onder de foto.

Met een graafmachine worden de sanitairvoorzieningen gesloopt - Foto: Stichting Belangen Camping De Westeinder

In februari zegde de nieuwe eigenaar Kleen Estate alle huurcontracten op om van de 'verpauperde' camping een modern chaletpark te maken. Enkele huurders richtten de Stichting Belangen Camping De Westeinder (SBCDW) op en stapten naar de rechter in de hoop de huuropzegging per 1 januari 2025 ongedaan te maken. Deze rechtszaak moet nog plaatsvinden.

Om 'het zekere voor het onzekere' te nemen, is Mike al op zoek naar een andere woning. Net als vele permanente bewoners van de camping is Mike bang om dakloos te worden. "Ik weet niet waar ik naartoe moet als ik op straat word gegooid. Als ik via de gemeente een huurwoning kan krijgen, sla ik dat niet af."

Sanitair werd niet gebruikt

Campingbeheerder Lammert Zwakhoven geeft een andere reden voor de sloop van het sanitair en de receptie, twee aangrenzende gebouwen. "Het sanitair-gebouw werd niet meer gebruikt en na technische keuring niet veilig geacht. Ook de receptie was verouderd. Daarvoor komt een nieuwe, maar voor het sanitair gaan we geen alternatief plaatsen."

Volgens Zwakhoven was dit de uitgelezen periode om de gebouwen te slopen: "Dit is de rustigste periode op het park. Iedereen is op vakantie."

Tekst gaat verder onder de foto.

Net als Mike is permanente bewoner Judith verbaast over de sloop van het douchegebouw en de receptie. Ze is actief bij de eerdergenoemde stichting. "Het is natuurlijk erg vreemd dat je dit midden in het hoogseizoen doet, terwijl de bewoners en recreanten voor het hele seizoen betaald hebben, inclusief alle faciliteiten."

Zelf woont Judith in een chalet, waar een eigen douche in zit. Voor haar persoonlijk is vooral de sloop van de receptie vervelend. Omdat ook dit gebouw met de grond gelijk is gemaakt, kunnen er daar geen post en pakketjes meer bezorgd worden.

Er staan daarom bij de ingang van de camping twee extra postbussen en een box voor pakketjes. "Dat is niet per persoon gesorteerd en makkelijk te jatten", aldus Judith.

Trekken zich nergens iets van aan

De campingbewoners hebben daarom zelf een postvak gemaakt en neergezet bij een van de bewoners. Voortaan bezorgt de postbode daar de post. "Het is echt ongelofelijk wat ze zomaar kunnen flikken", zegt ze over de campingeigenaren. "Ze trekken zich nergens iets van aan en gaan gewoon door. Maar de campingbewoners zijn gelukkig creatief."

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]