Ga naar Content

'Weggepeste' bewoner Westeinder wint kort geding rond haar chalet: "Dat geeft energie"

Een bewoner van camping De Westeinder kan binnenkort weer gebruikmaken van haar chalet. Nadat Judith contact had gezocht met een geldschieter van de nieuwe campingeigenaar om haar onvrede over de renovatieplannen te delen, besloot de eigenaar haar huurcontract per direct op te zeggen en haar chalet af te sluiten van water en elektra. Ze probeerde dat via de rechter terug te draaien, en die geeft haar nu gelijk.

Campingbaas moet Judiths chalet weer op gas, water en elektra aansluiten - Foto: Eigen foto

Volgens de Haarlemse rechtbank heeft Kleen Estate, dat van de camping een luxe resort wil maken, gehandeld 'in strijd met wat in het maatschappelijk verkeer betamelijk wordt geacht'. Daarmee doelt de kantonrechter vooral op het feit dat de campingeigenaar direct na de onmiddellijke beëindiging van haar huurcontract het hek rond Judiths chalet heeft geforceerd en haar nutsvoorzieningen heeft afgesloten. 

Los van de vraag of het terecht was dat Kleen Estate haar huurcontract met onmiddellijke ingang heeft beëindigd, had de campingeigenaar haar een redelijke termijn moeten geven om haar chalet te ontruimen. Door de afsluiting moest Judith noodgedwongen ergens anders wonen, en dat liep flink in de papieren, betoogde ze.

"De precieze inhoud van de gesprekken is onduidelijk gebleven"

Kantonrechter

Tijdens het kort geding van twee weken geleden liet Klaas Kleen weten dat hij tot onmiddellijke beëindiging van het contract was overgegaan omdat Judith de naam van zijn bedrijf had geschaad door met een geldschieter te bellen om zijn bedrijf zwart te maken. Op basis van die gesprekken zou de investeerder zich hebben teruggetrokken, betoogde Kleen.

Volgens de kantonrechter staat het de bewoners van de camping vrij om kritische vragen te stellen en in opstand te komen tegen de beëindiging van hun huurcontract. Eerder dit jaar zegde Kleen namelijk de huurcontracten van alle bewoners en recreanten per 1 oktober aanstaande op. Onlangs stelde hij dit uit tot 1 januari 2025. 

Tekst loopt door.

Lees ook

De rechter benadrukt het 'niet zo gek' te vinden dat Judith als bestuurslid van de stichting SBCDW, die opkomt voor de belangen van de bewoners, contact heeft gezocht met de geldschieter. 'Om hem bewust te maken van de impact van de opzegging van de huurovereenkomsten en de manier waarop Westeinderplassen de campingbewoners heeft bejegend'.

Twee telefoongesprekken

Als Judith in de twee telefoongesprekken met de geldschieter 'feitelijk onjuiste en onnodig grievende of diskwalificerende uitlatingen' over Kleen Estate heeft geuit, is ze daarmee haar boekje te buiten gegaan. Ook de eer of de goede naam van het bedrijf aantasten, mag niet, benadrukt de rechter.

Maar omdat de 'precieze inhoud van de gesprekken onduidelijk is gebleven, kan dát niet worden bewezen, en is de onmiddellijke opzegging van haar huurcontract dus onrechtmatig, oordeelt hij. Met andere woorden: de opzegging van het huurcontract moet ongedaan worden gemaakt, en haar chalet moet weer worden aangesloten op gas, water en elektriciteit. 

"Het motiveert me om te zien hoe anderen reageren, we staan er niet alleen voor"

Bewoonster Judith

Onmiddellijk na uitspraak van de kantonrechter afgelopen dinsdag deelde Judith het goede nieuws met de andere campingbewoners. Vele hartjes en andere positieve smileys volgden. "Het motiveert om te zien hoe anderen reageren", vertelt ze. "We staan er niet alleen voor."

Die saamhorigheid is gegroeid toen Kleen Estate als nieuwe eigenaar van de camping in februari van dit jaar alle huurcontracten per oktober 2024 eenzijdig opzegde omdat het park vanaf dan twee jaar lang een grondige opknapbeurt ondergaat. Uiteindelijk moet het park verder gaan onder de naam Resort Westeinderplassen WestonBay, maakte Kleen afgelopen week bekend. 

Tekst gaat door onder de foto.

Onder andere Judith voert namens de stichting het woord tijdens een dorpsvergadering in Rijsenhout - Foto: NH Media

"Het is een duur grapje", zegt Judith. De rechter heeft namelijk geen financiële compensatie toegewezen. Twee weken geleden eiste ze duizenden euro's om de schade aan haar hek te herstellen.

Toch is ze tevreden met de uitspraak. "We hebben een superlekker plekje, maar het is ook spannend. De angst voor de campingeigenaren is niet veranderd. Gelukkig houden de andere campingbewoners ons goed in de gaten."

"Voor ons is dit ook een goede uitspraak"

Anneke van Stokkel, huurder van de camping

"Voor ons is dit ook een goede uitspraak", vertelt Anneke Stokkel, een van de andere huurders op de camping. "Deze keer was hun water en de elektriciteit afgesloten, maar dit kon ook ons in de toekomst gebeuren. Ik voel me door de uitspraak nu wel rustiger. Het geeft moed."

"Het geeft iedereen een energieboost", benadrukt ook Judith. Deze boost kunnen de campingbewoners goed gebruiken, aangezien zij nog een lange weg te gaan hebben. Ze zijn naar de rechter gestapt, in de hoop langs die weg de huuropzegging per 1 januari ongedaan te maken. 

Als campingbaas Kleen weigert het chalet weer aan te sluiten op water en elektra, moet hij Judith 1.000 euro per dag betalen. Zover zal het niet komen: inmiddels komt er weer water uit de kraan en kan het licht weer aan, zo blijkt uit gesprekken met buren die aangeven dat ze weer werklui rond haar chalet hebben gezien.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]