Ga naar Content

MarinaParken mist deadline vergunning voor vakantiewoningen camping Vogelenzang

De nieuwe eigenaar van Familiecamping Vogelenzang - MarinaParken - is te laat met het aanvragen van vergunningen voor het plaatsen van vakantiewoningen op het terrein. Die vergunningsaanvraag had uiterlijk op 25 juli moeten zijn ingediend. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn.

Entree Camping Vogelenzang - Foto: NH Media

De bouw van chalets op het campingterrein is voorlopig stilgelegd, aldus een woordvoerder van de gemeente Bloemendaal. "Zolang er geen milieuonderzoeken zijn aangeleverd en beoordeeld door de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord, mogen er geen nieuwe vakantievilla's op het terrein worden bijgeplaatst."

Werkzaamheden zonder vergunning

De eigenaar heeft al een aantal werkzaamheden laten uitvoeren waarvoor geen vergunning was verleend. Het gaat hierbij om de aanleg van paden en verhardingen bij het zwembad en grondwerkzaamheden ter voorbereiding op het plaatsen van de vakantiewoningen. Deze werkzaamheden zijn illegaal uitgevoerd, maar inmiddels is hiervoor wel een vergunning aangevraagd.

"Verder hebben wij van de initiatiefnemer vernomen dat zij bezig zijn met een vergunningsaanvraag voor het installatiegebouw voor het zwembad en de aangrenzende toiletten en douches," zegt de woordvoerder van de gemeente.

Al zes villa's gebouwd

Eerder werd duidelijk dat MarinaParken volgens het omgevingsplan maximaal 1.600 vierkante meter van het terrein mag bebouwen. Dit is een tegenslag voor het bedrijf, dat 350 chalets van ongeveer 60 vierkante meter wilde neerzetten, wat neerkomt op een bouwoppervlak van maar liefst 21.000 vierkante meter. Momenteel staan er al zes vakantievilla's, waaronder een showmodel.

Tekst loopt door onder de illustratie.

Artist impression van het nieuwe park op de plek van Camping Vogelenzang - Foto: Website MarinaParken

De gemeente Bloemendaal zegt hierover: "Er is vooralsnog geen vergunningsaanvraag ingediend voor de plaatsing van de vakantievilla's. Op basis van het maximaal bebouwd oppervlak uit het omgevingsplan is er op dit moment nog geen sprake van strijdigheid met het omgevingsplan, waardoor nu dus niet kan worden gehandhaafd."

Wel geeft de gemeente de eigenaar de boodschap mee dat de datum waarop de vergunning had moeten worden aangevraagd inmiddels is verstreken. Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen daarvan zijn. Eind augustus krijgt de gemeenteraad van Bloemendaal meer informatie van burgemeester en wethouders.

Vaker gedoe rond vergunningen

Het bedrijf MarinaParken kwam eerder ook al in opspraak bij de bouw van chalets. In 2022 legde de gemeente Wijdemeren een bouwstop op bij de aanleg van veertig chalets op MarinaPark Residentie Nieuw Loosdrecht. De aannemer overschreed daar de toegestane hoogte voor het vergunningsvrij bouwen van een beschoeiing aan de waterkant.

Verder werd het bedrijf door de rechter op de vingers getikt rond MarinaPark Bad Nederrijn in de uiterwaarden bij Maurik. Volgens de vergunning moesten de 123 vakantievilla's daar tussen oktober en april worden weggehaald van het terrein en elders worden opgeslagen. Bij hoogwater lopen de uiterwaarden immers onder. De eigenaar weigerde twee jaar lang de chalets weg te halen. De rechter legde daarom in oktober vorig jaar een dwangsom van 500 euro per vakantiewoning op.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]