Ga naar Content

Station in Hoorn en de Action zijn favoriete plekken van Oekraïense Amelia en Alona

Het met kunstproject 'Wat ik leuk vind in Hoorn' heeft de gemeente Hoorn geprobeerd Oekraïense kinderen over iets leuks na te laten denken. Een nobel streven, voor de doelgroep die met veel oorlogsverdriet te maken heeft. De kunstwerken van onder meer het Hoornse station en de winkel Action, hangen onder meer in het Dijklander Ziekenhuis. 

Het station van Hoorn, door de ogen van een Oekraïens kind - NH Nieuws

Oekraïense kinderen brachten onder begeleiding van een kinderpsycholoog en een kunstdocent uit Oekraïne hun indrukken van de afgelopen twee jaar tot uiting op het canvas. Zo wordt geprobeerd om het verleden (deels) te verwerken, maar ook om vooruit te kijken. 

Elena Abasi ondersteunt vanuit de gemeente de Oekraïners in Hoorn en was bij het project betrokken. "Natuurlijk is het lastig voor deze kinderen. Je moet alles achterlaten in Oekraïne. Je vriendjes en ook je favoriete plekken. Maar nu zijn ze hier. En misschien zijn er hier ook wel leuke plekken, waar je met veel plezier naartoe gaat." 

'Station van Hoorn oud en mooi'

Alona en Amelia deden ook mee aan het project. Zo tekende Amelia het station van Hoorn. "Dat is oud en vind ik heel mooi. Ik wandel er bijna iedere dag langs."

Iemand anders wordt blij van de Action, omdat die veel sieraden en speelgoed verkopen. Alona genoot van het kunstproject. "Nu kunnen mensen zien wat wij leuk vinden in Hoorn. Dat is leuk. Ik heb hier veel vrienden, ook uit Nederland. Zo kan ik de taal leren. Het is hier heel fijn."

Tussen toekomst en heimwee

De één kan niet wachten om terug te keren naar het vaderland, de ander probeert hier een nieuw leven op te bouwen. Bijna 2,5 jaar na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne verblijven er nog altijd bijna 1.500 vluchtelingen in West-Friesland. In de verhalenserie 'Tussen toekomst en heimwee' zoomen we in op de Oekraïners in onze regio.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]