Ga naar Content

Wegpestbeleid of veiligheidsmaatregel? Nu ook speeltoestellen van camping verwijderd

De nieuwe eigenaren van Camping De Westeinder in Rijsenhout hebben gisteren speeltoestellen weggehaald en daarmee de vakantiepret van veel kinderen bedorven. Eerder deze week werd het sanitair al gesloopt, waardoor bewoners en recreanten vermoeden dat de nieuwe eigenaar wil dat ze het park zo snel mogelijk verlaten. 

Campingsloop - NH Nieuws

Volgens de nieuwe campingeigenaar zijn de sloopwerkzaamheden nodig vanwege de veiligheid, en is dit de beste periode om die uit te voeren. Door deze werkzaamheden lijkt het park her en der meer op een bouwplaats dan op een camping, en vrezen bewoners voor de veiligheid van hun kinderen. 

In februari zegde de nieuwe eigenaar Kleen Estate alle huurcontracten op om van de 'verpauperde' camping een modern chaletpark te maken. Vooral permanente bewoners zitten sindsdien met de handen in het haar. Omdat een chalet of stacaravan op de camping voor de permanente bewoners een laatste strohalm was, dreigen zij dakloos te worden.

Enkele huurders richtten de Stichting Belangen Camping De Westeinder (SBCDW) op en stapten naar de rechter in de hoop de huuropzegging per 1 januari 2025 ongedaan te maken. Deze rechtszaak moet nog plaatsvinden.

Cylvana (30) en haar moeder Lia (60) hoorden gisterochtend een flink kabaal. Vlak achter hun vakantiehuisje werden er speeltoestellen uit de grond getrokken, weggegooid en vernield met een graafmachine. "Daar gaat mijn hele jeugd", zegt Cylvana, die al sinds haar achtste met haar moeder hier vakantie viert.

"Het lachen, dat is het ergste", vervolgt de 30-jarige. "Op een stoeltje erbij zitten en lachen. Hoe kan je het de kinderen aandoen dat er geen speeltuin meer is? Kinderen belanden in een bouwput. En al helemaal hoe het is gebeurd: met zulk groot geweld." 

Speeltoestellen verouderd

Volgens campingbeheerder Lammert Zwakhoven is er wel degelijk nog een speeltuin. "Alleen de speeltoestellen die na een inspectie zijn afgekeurd, zijn verwijderd", vertelt hij. Deze zouden onveilig zijn. Er staat nog een speeltoestel, waar kinderen op kunnen klimmen en vanaf kunnen glijden. 

Tekst gaat verder onder de foto's van de verwijderde speeltoestellen.

"Tuurlijk zijn de toestellen verouderd", vertelt Cylvana. "Maar je kan er nog prima op spelen. De kinderen vonden het geweldig. Die arme kinderen moeten nu nog hun vakantie kunnen vieren hier, zonder speeltuin."

Lia noemt juist de huidige situatie 'levensgevaarlijk'. "Al die kuilen, die ze je in het donker niet. Mensen kunnen hun benen daarin breken. Niets is afgezet en niemand wist van tevoren dat dit gesloopt zou worden. Ze stappen in een dikke Porsche en rijden naar huis", zegt ze over de nieuwe campingeigenaren. "Ze denken niet na."

Kinderen verdrietig en boos

Ook Hans (43), zijn dochter (12) en zoon (6) zijn aangedaan. Ze wonen sinds vier jaar permanent op de camping en genoten met volle teugen van de speeltuin, waar nu nog slechts een speeltoestel staat. "Mijn kinderen waren eerst alleen maar buiten. Nu willen ze niet meer, terwijl hun vakantie juist net begonnen is. Er is niets te doen hier, zeggen ze." 

Tekst gaat verder onder het Instagram-bericht van een activiteit van het animatieteam dat vroeger altijd twee weken per jaar op de camping was.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Bovendien vindt alleenstaande vader Hans het doodeng als zijn kinderen alleen buiten spelen. "Ze zijn nieuwsgierig. De eigenaren zeggen dat het al onveilig was, maar zij maken het juist onveilig. Op elke hoek van de camping is wel wat gesloopt. Er zijn overal kuilen, er ligt glas en ijzer. Ik moet wel echt op ze letten."

Hans wil het liefst zo snel mogelijk verhuizen, weg uit deze 'onveilige situatie'. "Ik vind het belachelijk dat we niet geholpen worden door de gemeente om een huis te vinden. Iedereen kan stoer zeggen dat we ons niet laten niet intimideren, maar dat worden we wel degelijk. Ook de kinderen. Ze zitten sinds de komst van de nieuwe eigenaren een stuk minder goed in hun vel."

Wakker van hels kabaal

In tegenstelling tot Hans' gezin wonen Lia en Cylvana niet permanent op de camping: zij vieren er sinds zaterdag een weekje vakantie, maar al snel werd er roet in het eten gegooid. Maandagochtend begonnen er rond 07.15 uur werkzaamheden en ook de twee dagen erna werden ze wakker van hels kabaal. "De trillingen zijn ongekend, alsof er een aardbeving is", vertelt Lia

Met een graafmachine werden maandag het sanitair-gebouw en de receptie met de grond gelijk gemaakt. Voor een handvol bewoners zonder eigen badkamer is douchen niet meer mogelijk. "Ook dit is weer een manier om te treiteren en te intimideren", vertelde Mike (55), permanente van een caravan zonder douche. "Ik ga wel onder de tuinslang staan."

Tekst gaat verder onder de foto.

De receptie en de sanitairvoorzieningen worden gesloopt - Foto: Stichting Belangen Camping De Westeinder

Volgens campingbeheerder Lammert Zwakhoven werd het sanitair-gebouw niet meer gebruikt en na technische keuring niet veilig geacht. Om deze werkzaamheden uit te voeren, is dit de uitgelezen periode, aldus Zwakhoven. Doordat 'iedereen op vakantie is', zou dit de rustigste periode zijn.

"Het is treitergedrag ten top", stelt ook Lia. "Als je aan de kinderen komt, dan zit je echt fout. Iedere dag denk ik: wat is het volgende? Ze weten mijn God niet wat ze ons aandoen. Dit is een camping nota bene. Beseft hij wel dat dit onze vakantie is?"

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]