Ga naar Content

Haarlemmers strijden mee tegen windturbines: op zoek naar 100.000 handtekeningen

Omwonenden van recreatiegebied Schoteroog in Haarlem, waar twee grote windturbines moeten komen op de plek van de vier kleine stilstaande windmolens, zijn samen met anderen een grote landelijke petitie gestart. Ze willen de nieuwe regering overhalen om geen windmolens meer op land toe te staan. "Onderzoek eerst maar eens of dat nog wel nodig is."

Vier kapotte windmolens op Schoteroog in Haarlem - Foto: NH Media / Geja Sikma

Anton Opperman is actievoerder namens de bewonerscommissie Land in Zicht, de woonwijk die pal tegenover de vier stilstaande windmolens ligt. Hij strijdt - samen met steeds meer buren - al jaren tegen het plan om daar nu twee molens van minstens zeventig meter hoog neer te zetten.

"Het effect van die windturbines voor de klimaatdoelstellingen is volgens ons marginaal." Met honderd actiegroepen uit het hele land zijn de Haarlemmers de petitie gestart. 

Gezondheidsrisico's

Al sinds de lancering van het plan van eigenaar Noord-Noordwest Wind BV in 2019 hameren de actievoerders op de gezondheidsrisico's. Schadelijke stofdeeltjes van de wieken komen in de omgeving terecht, is de klacht.

Ook de verwachte geluidsoverlast baart hen zorgen. Zeker omdat de provincie en de gemeente voor de vergunning de huidige grens van 600 meter van huizen willen loslaten, om zo de klimaatdoelstelling te behalen. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Anton Opperman, Tonny Gutte en Piet van Rij wijzen windmolens Schoteroog aan - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Actievoerder Opperman: "We willen dat de nieuwe regering pas op de plaats maakt, zeker als in september in de Tweede Kamer weer wordt gesproken over de normen voor windturbines."

Positief signaal 

Dat de nieuwe minister Sophie Hermans (VVD) al in het regeringsakkoord op hoofdlijnen laat weten meer energie te willen opwekken met kerncentrales, beschouwt hij als een positief signaal. "Maar we weten niet hoe tegendraads ze gaat zijn in de windmolenlobby."

De actievoerders willen 100.000 handtekeningen inzamelen met de petitie. Dat is erg ambitieus, weet ook Anton Opperman. In drie dagen tijd hebben 4.000 mensen uit het hele land de petitie ondertekend.

"Maar we willen nu wel echt met de minister in gesprek komen. Tot nu toe was het te veel symboolpolitiek. Al die windmolens op land zijn echt niet nodig en dat is ook door onderzoekers van bijvoorbeeld de TU Delft aangetoond."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]