Ga naar Content

Olympisch goud na bizarre ontknoping voor Naardense zeilster Odile van Aanholt

Na complete chaos heeft Odile van Aanholt samen met haar partner Annette Duetz tóch het goud gewonnen op de Olympische Spelen. Na de finish dacht Nederland als eerste over de streep te komen, maar de lijn lag ergens anders. Na minutenlange spanning kwam de bevestiging en pakten de zeilsters in de 49erFX het goud.

Odile van Aanholt en Annette Duetz - Foto: ANP Foto

De weersomstandigheden in Marseille zijn de hele Olympische Spelen al wisselend. De medalrace zou aanvankelijk gisteren worden gevaren, maar de wind was niet hard genoeg. Nederland ging als tweede de medalrace in en had Zweden en Noorwegen als grootste uitdagers.

Na het eerste keerpunt lagen Van Aanholt en Duetz er goed voor. Samen met Noorwegen kwamen zij als eerste de bocht door. Ook bij de onderboei ging Nederland aan de leiding. De wind zakte iets weg, waardoor het zeilen lastiger werd. Toch gingen zij in één rechte lijn naar de finish. Zo leek het, want de eindstreep bleek iets verder te liggen. Nederland keerde weer om en kwam als derde over de lijn.

Tekst loopt door onder de X-post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Minutenlang moesten de Nederlandse zeilsters wachten op de definitieve uitslag. Doordat Nederland derde werd en Zweden eerste, hadden Van Aanholt en Duets alsnog genoeg punten voor het goud. De puntentelling in het zeilen werkt namelijk anders. De winnaar krijgt de minste punten en de laatste de meeste punten. Van Aanholt/Duetz sprokkelde 74 punten bij elkaar, twee meer dan de Zweden. 

Voor Van Aanholt is het haar eerste deelname aan de Olympische Spelen. Haar partner Duetz deed al drie keer mee. In Tokio pakte zij het brons. Van Aanholt werd drie keer eerder wereldkampioen.

Lees ook