Ga naar Content

Kat, baardagame of niets? Gezin past op om te onderzoeken welk huisdier bij hen past

Twijfels over het nemen van een huisdier? Om een weloverwogen keuze te maken besloot een Amstelveens gezin op andermans dieren te passen. De huisdiereigenaren konden met een gerust hart op vakantie, het dierenasiel bleef onbelast en het gezin kwam tot een conclusie: "Een huisdier is niet voor ons, maar af en toe oppassen is prima."

Rinske en haar gezin pasten op huisdieren ter onderzoek, waaronder op deze 'angstige' cavia - Foto: Rinske Schepers

Zoon IJsbrand (10) - toentertijd bezield lezer van Freek Vonks tijdschrift - wilde een huisdier. Zijn ouders dachten daar anders over, zagen een huisdier vooral als 'gedoe', maar wilden hun zoon ook niets ontnemen. De gezinsleden sloten een compromis: door eerst op andermans huisdieren te passen, wilden ze onderzoeken of en wat voor gezelschapsdier bij hen zou passen.

Zo verzorgden ze andermans katten, vissen en een baardagame. Deze dieren werden van de lijst afgestreept en eisen werden toegevoegd: knuffelbaar en minder verzorging dan een kat. De gezinsleden dachten aan een rat, maar na overhandiging bleek de dochter (12) deze doodeng te vinden. "Grote ratten, dikke ratten, die staart alleen al", vertelt Rinske. "En dan die geur."

Ander knaagdier

Omdat IJsbrand wél enthousiast was over deze nieuwsgierige knaagdieren, besloot het gezin bij een poging te wagen bij een ander knaagdier: de cavia. Deze keer stond niet de dochter doodsangsten uit, maar bleken de dieren nogal schuw. De kinderen toonden daardoor weinig interesse, wat inhield dat Rinske het hok verschoonde, het water ververste en eten gaf. "Als zoiets na een weekje al zo loopt, belooft dat weinig goeds."

"Wat ben ik blij dat we geen huisdier hebben genomen"

Rinske Schepers

"Wat ben ik blij dat we geen huisdier hebben genomen", vertelt Rinske. "IJsbrand zeurt er ook niet meer om. Ik denk dat hij het nu wel gezien heeft." Wel blijven ze oppassen: "Dat is een heel leuk compromis. Het is een win-winsituatie: wij vinden het leuk om te doen en zij zijn blij dat ze op vakantie kunnen."

Grote vraag naar dierenoppassers

Dat is goed nieuws voor huisdiereigenaren: er is namelijk grote vraag naar mensen die op dieren willen passen tijdens vakanties. Net als vele dierenpensions, zit ook Kattenhotel Tante Betje in Aalsmeer propvol: "Al bijna een half jaar van tevoren", vertelt Marlies. Toch wordt het pension iedere zomervakantie gebeld óf hun kat daar alsjeblieft mag logeren."

Ook Rinske heeft dit gemerkt. De eigenaren van de katten, vissen en baardagame én het baasje van de cavia's smeekten deze zomervakantie om op te passen, aangezien alles vol zat. "Dat lijkt me iedere vakantie zo'n gedoe", verzucht ze.

"Iedere zomervakantie is het weer raak met dumpingen of dieren die zijn achtergelaten"

Miriam Bosman van Dierenambulance Amstelland

Ook de dierenambulance en de dierenasiels krijgen het tijdens deze vakantie extra druk. "Iedere zomervakantie is het weer raak met dumpingen of dieren die zijn achtergelaten in hun huis", vertelt Miriam Bosman van Dierenambulance Amstelland. "We zaten pas in de tweede week, maar de drukte is al ongekend hoog en de dierenasiels zitten overvol."

Miriam vindt de werkwijze van het gezin een 'heel goede manier' om te onderzoeken of een huisdier bij je past, en zo ja: welke dan? Wie die moeite niet wil nemen, moet goed nadenken, waarschuwt ze. "Wil ik dit wel? En past dit wel? Heb ik wel een oppasser als ik op vakantie ga?"

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]