Ga naar Content
Een persoon staat naast een motorfiets op een onverharde weg in een dor, bossig landschap. De persoon is gekleed in rijkleding en lijkt een duim omhoog te steken. De achtergrond is voorzien van schaarse vegetatie en een rode zandgrond die typerend is voor
Noordkop & Texel

Offroad motorcrosser Luke (24) neemt de 'rocky road' naar Rusland

8 augustus 2024, 06.32 uur · Aangepast 8 augustus 2024, 09.40 uur
Door: Jurgen van den Bos · Foto: Luke Tesselaar

Motorcrosser Luke Tesselaar (24) uit Tuitjenhorn is klaar voor een nieuw avontuur. Hij vertrekt vandaag voor de Trans European Trail, een 'offroad'-tocht door Noord-Europa en Rusland. Dat betekent ruim twaalfduizend kilometer ploeteren over zand, grind, rotsen en door water. Luke heeft zogezegd 'avonturenkoorts': "Met tien jaar wil ik alle landen van de wereld hebben bezocht."

Zo goed als klaar voor een tocht van ruim 12.000 kilometer door Noord-Europa en Rusland - Foto: NH Media / Jurgen van den Bos

De avonturenkoorts voor Luke begon toen hij 18 werd: "Ik kwam erachter dat er toch wel meer is dan Tuitjenhorn. Toen ben ik naar Australië gegaan met het idee om liftend door het land te gaan. Maar het land is veel groter dan ik dacht." In Australië heeft Luke zijn rijbewijs gehaald om per motor verder te reizen.

Liften

Luke heeft er inmiddels al behoorlijk wat off road-kilometers opzitten. Want direct na de coronatijd is hij meteen weer naar Australië vertrokken voor tien maanden. "Ik wilde weer terug. Daar een motor gekocht en rond gereden naar de meest afgelegen gebieden. Helaas raakte mijn motor total loss en moest ik 2.500 kilometer terug liften met de vrachtwagen naar Perth. En daar heb ik mijn huidige motor gekocht en over laten komen."

Tekst loopt door onder de video

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

"Omdat iedereen wilde weten waar ik was en wat ik tegenkwam ben ik filmpjes gaan maken." En met het filmen begon meteen het tweede avontuur. Met zijn YouTubekanaal 'Adventure Fever' probeert Luke zoveel mogelijk volgers en vooral kijkers te trekken, zodat hij er extra inkomen aan overhoudt naast zijn werk als servicemonteur en industrieel klimmer en abseiler. "Ik wil avontuur. Ik heb geen zin in alleen werken, een huis kopen en twee weken vakantie per jaar."

Vuurtje

Dat volgende avontuur is dus de Trans European Trail, een zware tocht door Noorwegen, Zweden en Rusland. Geen verharde wegen voor de crosser, veel eenzaamheid en kamperen in afgelegen gebieden. "Er is zoveel moois te zien en waarom zou ik het alleen op National Geographic bekijken? Ik wil het zelf beleven, midden in de natuur, met het dichtstbijzijnde dorp of stad 200 kilometer verderop. Kamperen met een vuurtje en 's avonds is het echt donker."

Tekst loopt door onder de foto's

Er zijn nogal wat vragen over Luke's reis door Rusland. Het land leeft op gespannen voet met het westen. De ouders van Luke en zijn vriendin vinden het sowieso niet zo leuk dat hij zo lang van huis is en alleen reist, in the middle of nowhere. Luke haalt zijn schouders op: "Ik reis voornamelijk langs het Europese deel om kennis te maken met het land. Ik heb meerdere mensen gesproken en er is niets aan de hand als je niet te veel opvalt. Nou, dat ben ik van plan," lacht hij.

Wow!

Luke leeft voor de vrijheid en de ruimte. Dat geeft hem het 'wow'-effect. Hij moet even goed nadenken wat het hem dan precies brengt: "Ik word er enorm blij van als ik op plekken kan komen waar anderen bijna niet kunnen komen. In Australië heb ik de Mitchell Falls bezocht. Dat is twee dagen rijden van de dichtstbijzijnde stad door ruig terrein. Als je zo'n waterval ziet dan stopt je hart even van zoveel schoonheid."

"Als je zo'n waterval ziet dan stopt je hart even van zoveel schoonheid"

Luke Tesselaar - off road motorcrosser

'Off road' rijden is niet altijd zo romantisch als het klinkt, laat Luke ook doorschemeren: "Het is soms ook een kwestie van leven of dood. Als er iets breekt midden in de woestijn met 40 graden dan ben je er geweest. En ga maar eens je binnenband vervangen in die hitte. Maar als het wiel dan weer in de as schiet, de motor weer start en je kunt wegrijden, dan spring je een gat in de lucht."

Tekst loopt door onder de foto

Alles is klaar voor de 'off road' reis van Luke - Foto: NH Media / Jurgen van den Bos

Terug naar de Trans European Trail; twaalf- tot vijftienduizend kilometer door ruig landschap van Zweden, Noorwegen en Rusland. Die gaat vandaag van start en het volgende plan ligt ook al klaar: "Deze tocht is een voorbereiding op een reis door de rest van Rusland. Misschien volgend jaar of het jaar daarop wil ik vanuit Tuitjenhorn naar Magadan, het oostelijkste puntje van Siberië. Dat is de echte Russische wildernis."

Je kunt Luke Tesselaar op zijn avonturen volgen via zijn Aventure_Fever-kanaal en je kunt hem zo ook een beetje financieel op weg helpen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]