Ga naar Content

Haarlemse Amerikaweg dicht voor groot onderhoud: verkeer moet flink omrijden

Het verkeer van en naar de Haarlemse wijk Schalkwijk moet de komende maanden rekening houden met flinke vertragingen. Tot eind van het jaar is de Amerikaweg en een deel van de Boerhaavelaan afgesloten voor groot onderhoud.

Groot onderhoud Amerikaweg Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Wie zich nu met de auto een weg probeert te banen door Schalkwijk, komt al snel een woud van gele omleidingsborden langs de weg tegen. De Amerikaweg is dicht voor groot onderhoud. Dat maakt een bezoek aan het winkelcentrum in Schalkwijk best een uitdaging.

Doorgaand verkeer van en naar de afslag Haarlem-Zuid op de A9 moet omrijden via de Schipholweg. Automobilisten die normaal gesproken de Boerhaavelaan pakken, worden nu omgeleid via de Professor Eijkmanlaan, Floris van Adrichemlaan, Kennedylaan en Europaweg.

Spaarne Gasthuis

Het Spaarne Gasthuis is nog wel bereikbaar, maar alleen via een aparte omleiding. Wie niet bij het ziekenhuis moet zijn, maar wel die omleiding volgt, rijdt zich al snel vast. De afsluiting van de Amerikaweg ging dinsdagochtend om 7.00 uur in en duurt tot het eind van het jaar.

Tekst loopt door onder de foto.

Amerikaweg Haarlem afgesloten - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Het asfalt wordt vervangen, er komen ondergrondse bakken voor de opvang van overtollig regenwater en er komt extra groen bij. Nadat het werk aan de Amerikaweg klaar is, volgt de rest van de Boerhaavelaan. Ook die krijgt meer groen, hemelwateropvang en een verse laag asfalt. In maart volgend jaar zijn die werkzaamheden voorbij. 

Extra reistijd

De vele omleidingen zorgen voor verkeersoverlast. In de ochtendspits was de extra reistijd voor veel mensen een kwartier of meer. Veel automobilisten moesten nog wennen aan de nieuwe situatie of hadden weinig geduld: de spits verliep in ieder geval stroef. Het is afwachten hoe lang de vertragingen worden als de zomervakantie voorbij is.

Voor fietsers zijn de gevolgen van de afsluiting minder groot dan voor automobilisten. Het fietspad langs de Amerikaweg is weliswaar dicht, maar fietsers kunnen wel over de Poeldijkweg rijden. Ter hoogte van de Boerhaavelaan is het wel even omfietsen. 

Op onderstaand kaartje zijn de omleidingen in groen aangegeven.

Omleiding Amerikaweg - Foto: Gemeente Haarlem

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]