Ga naar Content

Pompen gaan nu toch aan voor verzopen Egmondse duinlandjes

Twee pompen gaan de wateroverlast op de duinlandjes in Egmond aan Zee bestrijden. Nog altijd staan er moestuinen onder water door de vele regenval eerder dit jaar. Maar volgende maand gaat daar - hopelijk - verandering in komen, nu alle partijen akkoord zijn met het afvoeren van het water. "Petje af dat dit gebeurt", vindt het bestuur van Duinlandjesvereniging De Noord.

Peter Stam van de Duinlandjesvereniging bij een verzopen landje - Foto: NH/ Anne Klijnstra

Net als op zoveel plekken in de kuststrook hebben ook de 'lankies', de duinlandjes ten noorden van Egmond aan Zee, te maken met een hoog grondwaterpeil door de vele regen. Zeker 95 procent van alle landjes stond dit voorjaar blank; op sommige plekken stond het water wel ruim een meter hoger dan normaal.

De duinlandjes kennen een eeuwenlange historie en zijn veel meer dan alleen een moestuin. De landjes gaan van vader op zoon en zijn aangemerkt als cultureel erfgoed. "De lankies hebben ook een sociale functie. Hier zitten nog een hoop oude Derpers (inwoners van Egmond aan Zee, red.); aan een half woord heb je genoeg", vertelde Cor Wijker, die al sinds jaar en dag een tuintje bezit, eerder aan NH.

Pompen

In juni werd duidelijk dat dit jaar een verloren seizoen is, omdat het water niet op tijd daalde. "Kijk hier rond, het is een dooie boel", vatte Peter Stam de sfeer samen. Stam is voorzitter van de Duinlandjesvereniging De Noord. De afgelopen maanden is de vereniging druk geweest met PWN, het waterschap, de provincie en de gemeente voor een kortetermijnoplossing.

En nu die oplossing er is, gloort er voor de tuinders hoop voor volgend jaar. "Kijk, het water daalt de afgelopen weken erg snel", licht Stam toe. "Maar het grondwater staat op sommige plekken nog altijd veel te hoog. Wij zeiden eerder al: 'dit moet wegpompt worden'. En daar is sinds deze week iedereen het over eens."

"PWN regelt dit pompen allemaal en heeft ook nog eens de huur van de landjes van dit jaar kwijtgescholden"

Peter Stam - Duinlandjesvereniging De Noord

Volgens Stam heeft PWN inmiddels een pompvergunning aangevraagd. "En ook de provincie, gemeente en het waterschap hebben zich maximaal ingezet. Dit betekent dat er in september op twee plekken bij ons pompen worden geplaatst die het water richting zee brengen."

"Een pomp komt te staan bij 'de Nollen': het kampeer- en duinlandjesgebied aan de kant van Egmond aan den Hoef. De ander in de centraal gelegen landjes: 'Achter de eerste paal', noemen we het daar. Dat zijn 103 duintuintjes, het grootste cluster dat hier is. Als dit pompen werkt dan kopiëren we dat naar andere clusters."

Geen huur dit jaar

Die pompinstallaties zullen waarschijnlijk twee jaar blijven staan. "Het is een utopie te denken dat het in een keer droog zal zijn", legt voorzitter Stam uit. "We hopen dat we met die pompen het neerslagoverschot bij kunnen houden, zodat het niveau in het voorjaar normaliseert. Dit zou betekenen dat we volgend jaar weer kunnen tuinieren."

De Duinlandjesvereniging is blij met de inzet van beheerder PWN. "Zij regelt dit pompen allemaal en heeft ook nog eens de huur van de landjes voor dit jaar kwijtgescholden. Petje af dat dit gebeurt, vinden wij als bestuur", zegt Stam tevreden.

Langetermijnoplossing

PWN bevestigt aan NH dat er bij de Egmondse duinlandjes een oplossing in zicht is, die - als alles goed gaat - in september gerealiseerd is. Rond die tijd wordt er ook meer duidelijk over een structurele oplossing. "We kunnen niet eeuwig blijven pompen", weet Stam.

"En met de klimaatverandering zullen we vaker te maken krijgen met extreme regenval. Daarom hebben we de Wageningen Universiteit om hulp gevraagd. Zij hebben een projectplan geschreven voor een langetermijnoplossing en verwachten dat half september te presenteren."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]