Ga naar Content

Tygo (21) gaat voor een nieuw wereldrecord door negen dagen non-stop radio te maken

De meeste radioprogramma's duren slechts een paar uur, maar Tygo Gauw-Rozeboom (21) gaat voor een nieuw wereldrecord een flink stuk langer de radiostudio in. Hij wil maar liefst negen dagen lang non-stop radio gaan maken om het huidige record van een Spaanse radio-dj te verbreken. 

Tygo gaat proberen 9 dagen lang nonstop radio te maken - Foto: Josh van den Berg/INFINITYworks Media

Na een maandenlange voorbereiding is het morgen dan eindelijk zover. Tygo Gauw-Rozeboom (21) uit Den Helder start ‘s ochtends aan een flinke uitdaging om 216 uur (9 dagen) bijna non-stop radio te maken. Het is voor de radio-dj een grote droom om het huidige record van 207 uur, op naam van de Spaanse Mario Real, te verslaan. 

De liefde voor radio ontwikkelde zich bij Tygo al op jonge leeftijd. "Ik denk dat dat is gekomen omdat mijn opa schilder en behanger was en hij had altijd op zijn kleine radio de zender RadioNL aanstaan. En de echte grote liefde voor radio is begonnen bij het Glazen Huis in Groningen. Dat zat ik te kijken op tv en zag Giel Beelen daar zitten en dacht, dat kan en wil ik ook", vertelt Tygo. 

Inmiddels begint de carrière van Tygo als radio-dj zich steeds meer te ontwikkelen. Na een aantal jaar ervaring opdoen bij Regio Noordkop is Tygo nu elke dinsdagavond te horen bij het radiokanaal van opleidingsplatform NPO Campus. Maar daar zal hij de komende twee weken niet te horen zijn vanwege zijn poging om het wereldrecord te verbreken. 

Weinig slapen

Morgen om 6 uur 's ochtends start deze poging in de radiostudio van Regio Noordkop  in Den Helder. "Ze kunnen mij eigenlijk zo goed als de negen dagen lang horen. Ik mag wel slapen. Per uur dat ik radio maak, mag ik vijf minuten pauze houden en dat mag ik opsparen. Dus het is de bedoeling dat ik per 48 uur, drie uur ga slapen in de nacht, van 12 tot 3. En tussendoor krijg ik twee à drie keer per dag 15 minuten tijd voor een powernap."

"Giel hallucineerde na 195 uur, dus die zei ook pas daar voor op"

Tygo Gauw-Rozeboom

En dat is een flinke opgave. Ervaringsdeskundige Giel Beelen, die ook Tygo zijn baas is bij Yoursafe Radio, heeft de jonge radiomaker daar ook zeker voor gewaarschuwd. "Je kan nog wel eens een veeg krijgen, als in flink onderuit gaan. Giel hallucineerde na 195 uur, dus die zei ook: pas daar voor op."

"Ook heb ik vaak gesproken met chrono coach Toine Schoutens (coaching waarbij getraind wordt dat bijvoorbeeld topsporters op het gewenste tijdstip voor een wedstrijd kunnen slapen, red). Hij heeft Giel Beelen 10 jaar geleden ook geholpen met bijvoorbeeld een slaapschema. Hij heeft er echt verstand van."

Gasten

Tijdens de negen dagen staat Tygo er ook niet alleen voor. Naast collega's van de omroep en familie komen er ook bijzondere gasten langs. "We hebben best wel wat leuke namen weten te regelen. Onder anderen Lange Frans, Dusty van Ex On The Beach en de enige echte Giel Beelen komen langs", vertelt Tygo trots. 

En dus kan hij niet wachten en heeft hij er alle vertrouwen in om de negen dagen te gaan halen. "Je schrijft wel radiogeschiedenis. Tien jaar geleden haalde Giel Beelen 198 radio maken en nu gaat een jochie van 21 proberen negen dagen radio te maken."

De uitzending van Tygo is dag en nacht live te volgen via een livestream op www.regionoordkop.nl. Daarnaast is de uitzending live te beluisteren op radiofrequentie 105.6 Mhz en digitaal via providers als Ziggo en KPN. Meekijken kan ook, live in de studio of via de camera’s die te zien zijn via de website en Regio Noordkop TV.

Lees ook