Ga naar Content

Hoe het OM een gevluchte Alkmaarse zedendelinquent terug naar Nederland lokte en arresteerde

Na zijn veroordeling voor misbruik vluchtte de 75-jarige Alkmaarse handbaltrainer O.B.F. naar Tunesië. Waarschijnlijk was hij ervan overtuigd dat hij daar buiten het bereik van justitie zou blijven. Toch wisten de autoriteiten de zedendelinquent op uitzonderlijke wijze terug naar Nederland te lokken en te arresteren.

Marechaussees op Schiphol - Foto: Koninklijke Marechaussee

De 75-jarige handbaltrainer had waarschijnlijk niet verwacht dat hij ooit nog voet op Nederlandse bodem zou zetten, laat staan dat hij met handboeien om afgevoerd zou worden. In afwachting van het afronden van zijn strafzaak in cassatie vluchtte hij afgelopen februari naar Tunesië, ervan overtuigd dat hij daar een comfortabel en vrij leven kon leiden met zijn uitkering en toeslagen. Maar de realiteit haalde hem begin juli in.

De vlucht

De trainer werd twee jaar geleden veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk, voor het seksueel misbruiken van zes van zijn pupillen. Hoewel hij deels schuld bekende, ging hij in beroep tegen de straf.

In februari dit jaar werd hij opnieuw schuldig bevonden. O.B.F. accepteerde dit niet en ging in cassatie, die hij ditmaal niet in vrijheid mocht afwachten. Op de dag dat hij zich bij het politiebureau moest melden, bleef hij weg. Ook thuis werd niet opengedaan; O.F. was gevlogen.

De vrijheid van O.B.F. wierp een schaduw over het leven van zijn slachtoffers. Maartje (19) leefde in de tussentijd in angst. Net als Maartje woont O.B.F. in het centrum van Alkmaar. "Ik ben mijn vrijheid kwijt, maar waarom heeft hij die nog wel?", vroeg ze zich destijds af in een interview met NH.

"Dat hij was gevlucht na veroordeeld te zijn, was natuurlijk heel erg zuur voor de slachtoffers", vertelt Klaas Geert Bakker van het OM. "We moesten dus stappen ondernemen."

Tip van een journalist

Op 5 maart ontving het Openbaar Ministerie een e-mail van een journalist van NH. Via bronnen uit de buurt waar de verdachte jarenlang woonde, vernam de journalist dat O.B.F. mogelijk naar Tunesië was gevlucht, zijn thuisland en een land waarmee Nederland geen uitleveringsverdrag heeft.

NH besloot navraag te doen bij het OM. "Die mail was voor ons een cruciale aanwijzing", legt Bakker uit. "Dat was voor ons de eerste aanwijzing dat hij weleens in Tunesië zou kunnen zitten." Opgevraagde bankgegevens bevestigden dit later.

Lees ook

Een team van zo'n zeven personen van het OM en het ressortsparket doken om tafel met één doel: een list verzinnen om O.B.F. terug naar Nederland te lokken. "Ik heb eerder gelezen over een Belgische meneer die met zijn AOW een prinsenleven leidde in Tunesië", vertelt Bakker. "De verdachte dacht waarschijnlijk ook met zijn AOW een riant leven te kunnen leiden daar."

Daar besluit het team op in te zetten. Het OM liet, in samenwerking met de gemeente Alkmaar, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en andere instanties, beslag leggen op zijn AOW en andere inkomsten.

Ze hoopten hem zo financieel onder druk te zetten te dwingen om opnieuw 'te bewegen', wellicht terug naar Nederland. Daarnaast werd de man internationaal gesignaleerd, wat het mogelijk maakt om iemand overal ter wereld zonder pardon te arresteren, legt Bakker uit. "En dan is het afwachten."

In de boeien

Vijf maanden later is het raak. Als O.B.F. begin juli op Schiphol landt, gaan alle alarmbellen af. Hij wordt op het vliegveld meteen in de boeien geslagen en afgevoerd. Het plan heeft gewerkt.

"Honderd procent zeker weten of de man door het verlies van zijn inkomsten is teruggekeerd naar Nederland weten we niet", meldt het OM. Al achtte een bron rondom de familie in Tunesië dit scenario ook het waarschijnlijkst. "Hij had geen uitkering meer en het geld dat hij had meegenomen, werd steeds minder. Hij is naar Parijs vertrokken en is uiteindelijk aangehouden", aldus de bron.

O.B.F. zit inmiddels in bewaring en wacht de uitspraak van de Hoge Raad af. "Daar zijn we heel blij mee, vooral blij voor de slachtoffers", vertelt Bakker. De vluchtpoging heeft geen invloed op de zedenzaak en leidt ook niet tot een nieuwe aanklacht omdat vluchten niet strafbaar is. 

Maarten Kuipers, de advocaat van O.B.F. laat weten dat de handbaltrainer uit eigen beweging is teruggekeerd naar Nederland. "Hij kampt daarnaast momenteel met flinke gezondheidsklachten", aldus Kuiper. Meer wil de advocaat niet kwijt over de zaak. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.