Ga naar Content
Langs de kant van een weg is een lange rij zonnepanelen geplaatst, met groen gras en planten op de voorgrond en een blauwe lucht op de achtergrond. Achter de zonnepanelen zijn bomen te zien. In de verte is een groot verkeersbord met snelheidslimieten zich
Alkmaar

Ook na aanpassingen van Alkmaars geluidsscherm blijft er herrie klinken

12 augustus 2024, 06.33 uur · Aangepast 20 augustus 2024, 13.07 uur
Door: Anne Klijnstra · Foto: NH

Het gesuis en gezoem is nog niet verdwenen bij het energieleverend geluidsscherm langs de noordelijke ringweg in Alkmaar. De gemeente heeft dempend materiaal laten aanbrengen om het geluid van de gierende koeling van de omvormer te stillen. "Nog zonder voldoende resultaat", stelt omwonende Barbara, die zich eerder beklaagde omdat zij en haar buren niet meer rustig in hun tuin kunnen zitten. En dat terwijl dat scherm juist voor extra rust zou moeten zorgen.

Barbara bij de nu deels ingepakte omvormer aan het Sschoenerpad - Foto: NH/ Anne Klijnstra

Het unieke energieleverend geluidsscherm langs de N245 en N508, bedekt met honderden zonnepanelen, zou naast meer stilte ook elektriciteit gaan leveren. Dat laatste gebeurt inmiddels, maar van extra rust is volgens Alkmaarders in de wijk De Horn geen sprake.

Wat bleek: de koeling van de omvormers - nodig om wisselstroom van gelijkstroom te maken - maakt wanneer de zon schijnt zoveel herrie, dat direct omwonenden er horendol van worden. "Dramatisch", noemde Barbara het eerder al. "We zitten van de regen in de drup en hebben nieuwe, extra overlast."

Ze woont een tiental meters van de omvormer aan het Schoenerpad, die in een groene open kooiconstructie is geplaatst. "Dat dat ding niet wordt ingepakt in bijvoorbeeld een gesloten behuizing, daar snappen we helemaal niets van."

Bij de gemeente is de klacht bekend. Die probeert daar nu een oplossing voor te vinden en heeft dempend materiaal in de kooi laten plaatsen. Maar met onvoldoende effect, stelt Barbara wanneer zij NH het resultaat laat horen.

Luister hieronder naar de 'before' en 'after' (tekst loopt daaronder verder):

"Er is een soort groen plastic in de kooi geweven", beschrijft Barbara de nieuwe situatie. "En aan de onderkant van het dak zit iets van zwart schuimrubber met van die noppen. Bovenaan is de kooi nog gewoon open. Maar ja, als de zon er op schijnt gaat-ie nog steeds flink tekeer."

Pappen en nathouden

Ze denkt dat de geluidsoverlast misschien met een à twee procent is afgenomen. "Wanneer ik in de tuin zit, is het nog altijd duidelijk te horen. Weet je, het is leuk bedacht dit, maar in mijn beleving is het gewoon een beetje pappen en nathouden en hopen dat wij hier dan tevreden mee zijn. Maar ik vind dit geen oplossing. De gemeente moet echt iets anders verzinnen."

De gemeente kan vanwege de vakantieperiode de (technische) vragen die NH gesteld heeft, niet beantwoorden. Ze bevestigen alleen dat er méér omvormers zijn.

(Tekst loopt door onder foto.)

De aangeklede kooi met de omvormers aan het Schoenerpad - Foto: NH/ Anne Klijnstra

"Bij het 'noordscherm' (daar waar Barbara naast woont, red.) staan in totaal vier omvormers, verdeeld over twee locaties", meldt de gemeente. "Op de ene locatie, waar omwonenden zijn, zijn geluiddempende maatregelen genomen. Bij de andere locatie zijn die niet nodig, omdat daar geen mensen in de buurt wonen."

Tweede omvormer

Die andere 'blote' omvormer(s) vinden we aan de Grevelingen, ook in de wijk De Horn. Die zorgt inderdaad niet voor overlast vertellen bewoners van de dichtstbijzijnde woningen aan NH. "Ik hoor 'm niet als ik in de tuin zit", vertelt een vrouw. "Het verkeer nog wel", voegt ze er aan toe.

"Staat zo'n ding daar?", reageren haar buren. "Dat wist ik niet en ik heb ook geen nieuwe geluidsoverlast." En dat kan goed kloppen. Deze tweede set omvormers staat verscholen achter een bosje en bevindt zich inderdaad hemelsbreed veel verder weg van de bewoning.

Barbara laat het er in ieder geval niet bij zitten. "Ik blijf bellen en mailen met iedereen die hier bij betrokken is. Het kan niet zo zijn dat deze herrie blijft."

Na de bouwvak geeft de gemeente een toelichting op de situatie met de omvormers. "Dan is ook duidelijk of de geluiddempende maatregelen het gewenste effect hebben", laat zij tot slot weten.

Aan de Grevelingen staat de andere kooi met omvormers - Foto: NH/ Anne Klijnstra

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]