Ga naar Content

Atletiekvereniging treurt mee met Lieke Klaver

Een vastgelopen scherm, een gele kaart én een zenuwslopende race: de atletiekvereniging uit Grootebroek zat op het puntje van de stoel om 'hun' Lieke Klaver tijdens de halve finale aan te moedigen. Toch bleek de tijd van Klaver niet toereikend voor een finaleplaats.

Foto: WEEFF

Tijdens de Olympische Spelen in Parijs worden de races van ‘hun’ Lieke Klaver en Nadine Visser - beiden lid van de West-Friese atletiekvereniging - op een groot scherm vertoond.

Voordat de race begint wordt er buiten nog volop getraind. Het clubhuis is inmiddels omgetoverd tot ‘SAV Huis’ en versierd met goud. Onder het scherm zitten twee beertjes, genaamd Lieke en Nadine - de twee mascottes van de atletiekverenging, met een olympische medaille om de nek gehangen. Afgelopen weekend veroverde Klaver op de 4x400 meter gemengde estafette namelijk nog goud.

De sfeer is gespannen, iedereen is stil. "Het is een sterk deelnemersveld, dus we hopen dat Lieke de finale gaat halen", hoopt John, terwijl hij zich nestelt op een stoel. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Lieke Klaver vol ongeloof na het goud op de 4x400 meter - Foto: ANP Foto

De halve finale begint merkwaardig. De Enkhuizerse komt bij het startschot als enige niet uit de blokken. Daarop volgt een herstart, als waarschuwing ontvangt Klaver een gele kaart.

Ook in het clubhuis verloopt de race rommelig, alsof het zo moet zijn. Vlak voordat de race begint, loopt het beeld vast. Terwijl bestuurslid Wouter Meijerink het probleem probeert op te lossen, roept iemand uit het publiek hem toe: "Doe er een nieuwe batterij in." 

Maar dat helpt ook niet. Klaver bevriest bij het klinken van het startschot. "Ze zal toch niet worden gediskwalificeerd?", vraagt de barvrouw zich af. John en zijn buurman Jan zijn er niet gerust op: "Ze bewoog volgens mij wel."

Bij het overleg tussen Klaver en een jurylid bevriest het beeld opnieuw. Het publiek reageert laconiek als het probleem na een minuut nog steeds niet is verholpen. "Héél Grootebroek weet nu al hoe het is afgelopen, behalve wij", roept er iemand. De zaal schiet in de lach. Gelukkig is er na de gele kaart weer verbinding. Klaver mag nog meedoen. "Daar is ze genadig vanaf gekomen", vinden John en Jan.

Niet genoeg voor een finaleplaats

De nummer vier van de WK van 2022 wordt na een rommelige race vierde in de halve finale en dat is niet genoeg. De klap komt hard aan bij Klaver. "De tijd van 50.44 seconden is - denk ik - niet genoeg", oordeelt de 12-jarige Eva als Klaver zichtbaar emotioneel afdruipt. Als de tweede en derde halve finales zijn afgerond, blijkt de tijd van Klaver inderdaad niet toereikend voor een finaleplaats. De atletiekvereniging treurt mee. "Topsport is keihard", zegt John beteuterd.

Langzaam loopt het clubhuis leeg. Gelukkig liggen er voor Lieke Klaver en de meelevende SAV’ers al snel weer nieuwe kansen in het verschiet. Klaver keert vrijdagochtend waarschijnlijk terug in het Stade de France, dan staan de series van de 4x400 meter estafette op het programma.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.