Ga naar Content

Uniek: tweelingzussen De Brouwer uit Hoofddorp grijpen bronzen medaille bij synchroonzwemmen

Noortje en Bregje de Brouwer uit Hoofddorp hebben zich op de Spelen van Parijs met brons verzekerd van de eerste Nederlandse olympische medaille ooit in het synchroonzwemmen.

Noortje en Bregje de Brouwer met hun bronzen medaille - Foto: Orange Pictures

De 25-jarige tweelingzussen moesten het zilver na de technische en vrije kür met een miniem verschil van ruim een tiende aan de Britse vrouwen Kate Shortman en Isabelle Thorpe laten. Wang Liuyi en Wang Qianyi uit China waren de overtuigende winnaressen.

De zusjes De Brouwer begonnen, na vrijdag een goede technische kür te hebben afgelegd, als derde aan de afsluitende vrije kür. Door beide scores te combineren ging het Nederlandse duo (558,3963) de Oostenrijkse zussen Anna-Maria en Eirini-Marina Alexandri (555,6678) voorbij, maar moesten ze het nipt afleggen tegen het Britse koppel (558,5367).

De Chinese wereldkampioenen Wang pakten met 566,4783 punten overtuigend het goud.

De Nederlandse tweelingzussen kozen op de muziek 'Van Gogh's voices' voor een oefening met een hogere moeilijkheidsgraad dan de concurrenten deden. De jury beoordeelde hun snelle en dynamische vrije kür met de tweede score van allemaal, achter Shortman en Thorpe. De zussen Wang hadden in de technische kür van vrijdag echter al een ruime voorsprong opgebouwd.

Shortman en Thorpe waren de enigen in de top 5 die geen tweelingzussen zijn.

Negende in Tokio

De zussen De Brouwer waren drie jaar geleden in Tokio al de eerste Nederlandse olympische afvaardiging in het synchroonzwemmen sinds 2008. Toen zat er niet meer in dan de negende plek. Maar door EK-titels en WK-zilver eerder dit jaar was de tweeling richting Parijs al een duo geworden om rekening mee te houden. Op de vrije kür werden de De Brouwers in februari tweede van de wereld, achter de tweelingzussen Wang.

Vlak voor de Olympische Spelen ging NH Sport nog op bezoek bij de zusjes De Brouwer. Bekijk hieronder de reportage.

Noortje en Bregje de Brouwer over het aankomende EK en de Spelen. - NH Sport / Milton Pus

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52