Ga naar Content

Dag na XR-demonstratie is alles weer bij het oude bij zeehaven IJmuiden

Cruiseschip Jewel of the Seas kon zaterdagochtend niet aanmeren bij de Amsterdamse passenger terminal door een blokkade van Extinction Rebellion bij de Zeesluis IJmuiden. Het schip is daarom aangemeerd bij de Monnickendamkade in IJmuiden, vanuit waar de passagiers werden vervoerd naar Amsterdam. De boot vertrok zo'n zes uur later dan gepland naar eindbestemming Noorwegen. Vandaag is alles weer bij het oude.

Jewel of the Seas - Foto: NH

Het XR-protest was zaterdagochtend rond 7.00 uur afgelopen. Als het schip daarna alsnog was doorgevaren naar Amsterdam, zouden veel passagiers hun aansluitende vlucht hebben gemist, zo liet havenbedrijf Port of Amsterdam gisteren aan NH weten.

Zoveel mensen van boord krijgen was een hele operatie waarvoor veel bussen nodig waren. De passagiers werden naar Schiphol of Amsterdam gebracht. Ook vakantiegangers die aan boord gingen van het cruiseschip, moesten van de Passenger terminal naar de Monnickendamkade worden gebracht. Hoewel het schip om 17.00 weg zou varen, vertrok het pas rond 23.00 uur, laat Peter van de Meerakker, algemeen directeur van Zeehaven IJmuiden, weten. 

Weinig impact

Hoewel het schip gisteravond laat vertrokken is, heeft het geen invloed gehad op andere schepen in de haven vandaag.

Het protest van XR heeft ook financieel geen impact op het bedrijf, laat Van de Meerakker weten. Er is dan ook geen sprake van juridische stappen tegenover XR. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]