Ga naar Content

120 verwaarloosde chihuahua’s uit woning gehaald

Een flinke opgave voor de medewerkers van Dierentehuis Kennemerland in Zandvoort. In het asiel worden maar liefst 120 kleine hondjes opgevangen, die op last van de rechter uit een huurwoning zijn gehaald. De hondjes zijn verwaarloosd, maar worden nu goed verzorgd. De kosten lopen wel hard op.

Opgevangen hondje bij Dierentehuis Kennemerland - Foto: Aangeleverd

Saskia Thijssen van het opvangcentrum van de Dierenbescherming legt uit dat het om kruisingen chihuahua's gaat. Kleine gezelschapshondjes dus. Ze leefden onder erbarmelijke omstandigheden in een huurwoning in Culemborg. De rechter bepaalde dat de dieren daar weg moesten. 

"Ook al is het nu een ontzettend drukke periode van het jaar, wij hadden gelukkig plaats voor de hondjes in Zandvoort. Meerdere hondjes zijn zwanger, er zijn hier zelfs al puppy's geboren. Dus de teller loopt alleen maar op", zegt Saskia.

Flinke gezondheidsproblemen

Veel van de dieren kampen met hun gezondheid. Hun nagels waren te lang, ze hadden wormen en door gebrek aan de juiste voeding hebben meerdere honden een slecht gebit. Ook zijn ze niet gewend aan mensen, waardoor ze erg bang kunnen zijn. Een dierenarts heeft alle dieren inmiddels gechipt en gevaccineerd. Het herstel van de dieren kan nog een tijd in beslag nemen.

"Het zijn er echt ontzettend veel", zegt Saskia Thijssen. "Veel van de hondjes zijn niet zindelijk, dat proberen we ze nu aan te leren. Als je ze aan de riem wil doen, snappen ze niet wat de bedoeling is. Dan schrikken ze vaak nog. De puppy's zijn nog niets gewend, dus dat is geen probleem. De oudere honden proberen we rustig aan nieuwe dingen te laten wennen. Maar sommige kunnen wel angstige hondjes blijven."

Nieuwe baasjes

De medewerkers van het opvangcentrum aan de Keesomstraat in Zandvoort hopen dat de hondjes op termijn nieuwe baasjes krijgen, maar dat kan nog even duren. Eerst moeten ze tot rust komen en weer gezond worden. "Zodra ze beschikbaar zijn voor adoptie, kun je ze vinden op de website ikzoekbaas.nl van de Dierenbescherming. Maar op dit moment zijn we ook heel blij met iedere donatie, want de kosten lopen natuurlijk enorm op", vertelt Thijssen. 

Inmiddels is er ook een inzamelingsactie gestart. De teller staat op dit moment ruim boven de 30.000 euro, de actie loopt nog vier weken.

Herkenbaar? Zoek hulp!

Thijssen maakt van de gelegenheid gebruik om een dringende oproep te doen aan andere mensen die wellicht meer dieren in huis hebben dan ze aankunnen. "Als je je in dit verhaal herkent en thuis misschien ook tientallen katten of honden hebt. Vraag alsjeblieft om hulp. Bel de Dierenbescherming!"

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]