Ga naar Content

Vallende sterren én het noorderlicht: veel bekijks bij sterrenwacht Orion

Tientallen sterrenkijkers trokken afgelopen nacht naar Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel. De reden? De kans om vallende sterren én het noorderlicht te zien. Daarbij was de ene sterrenkijker gelukkiger dan de ander.

De afgelopen nachten waren er ook al vallende sterren boven Nederland te zien, maar vannacht was het hoogtepunt van de Perseïden-meteorenstorm. Deze jaarlijks terugkerende meteorenzwerm bestaat uit stofdeeltjes van de komeet Swift-Tuttle. Als de aarde de zwerm passeert, verbranden er deeltjes in de atmosfeer.

Zo'n 250 belangstellenden waren afgekomen op de kijkavond bij het Streekbospaviljoen om het indrukwekkende fenomeen te bewonderen. "Je moet die vallende sterren eigenlijk met je blote ogen waarnemen", tipt Jan Ruers, bestuurslid van Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel. "Geduld hebben en genieten zijn de toverwoorden."

Tekst gaat verder onder de foto.

Vallende steren - Foto: Jan Ruers

Een wens doen

Kinderen die op de avond zijn afgekomen zijn onder de indruk van het schouwspel. De 5-jarige Ivan en zijn zusje Jo-anne (8) kijken hun ogen uit. "Ik vind het hier ontzettend leuk. Ik lees graag en weet daarom veel over de maan. Zo weet ik bijvoorbeeld dat Beerdiertjes kunnen overleven in de ruimte en dat het op Mars ontzettend koud is. Ik heb alleen nog geen vallende ster gezien", zegt Jo-Anne.

De Italiaanse Alexa - die met haar Nederlandse vriend op het balkon staat - heeft al wel geluk gehad. "Wij Italianen zijn heel bijgelovig. Je mag een wens doen als je een vallende ster ziet. En ik zag er eentje, dus dat heb ik ook gedaan", vertelt ze. Wat haar wens is, kan ze niet vertellen. Alexa glimlacht: "Als je je wens verklapt, komt hij niet uit."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.