Ga naar Content

Hoe drones en honden zoeken naar vermiste man (58) in duingebied Bergen

Het Nationaal Drone Team zoekt sinds zaterdag samen met de Internationale Reddingshondenbrigade naar de vermiste 58-jarige man in het duingebied in Bergen. De zoekomstandigheden vallen voor zowel de honden als drones niet mee. "Het is net alsof je de tropen in gaat door het weer", vertelt Pave Verbeek. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe de teams te werk gaan om de man te vinden.

Drones en honden speuren duinen af naar vermiste man - NH/Frank Veenhof

De man is al sinds donderdag 1 augustus vermist. De politie heeft het duingebied rondom de Woudweg in Bergen met een helikopter, drones, honden en een sonar uitgekamd. De politie heeft ook digitaal naar aanwijzingen gezocht. Ook het Veteranen Search Team heeft geholpen met de zoektocht, maar tot op heden nog zonder resultaat. 

Tropische omstandigheden

Het Nationaal Drone Team (NDT) is sinds zaterdag op zoek naar de vermiste man. Maar maandag kon er niet gezocht worden vanwege de hoge temperaturen. "Zowel voor apparatuur als voor de honden was het niet te doen", vertelt Pave Verbeek van het NDT.

Ook is het voor de drones lastig zoeken in duinen. "Het is zo heuvelachtig waardoor er plekken zijn die wij niet goed kunnen vastleggen. Daar hebben wij dan ons hondenteam voor", zegt Verbeek.

Tekst gaat door onder de foto.

De Internationale Reddingshondenbrigade zoekt in de duinen op plekken waar de drones niet kunnen komen - Foto: NH/Frank Veenhof

Op het moment dat het NDT iets ziet op de drone wat ze niet kunnen specificeren worden de honden van Stichting MTL - internationale reddingshondenbrigade ingeschakeld. "We krijgen dan de coördinaten door van het NDT en gaan er naar toe", vertelt Fleur Willems.

Geurspoor

Toch betekent de inzet van de reddingshonden niet meteen dat een doorbraak nabij is. "Ten eerste is het gebied erg groot en fysiek zwaar voor de honden", zegt Willems. "Daarnaast werken wij normaal met een specifiek geurspoor voor de honden, maar dat is nu lastig om nog op te pakken."

Zowel het NDT en de reddingshonden werken met vrijwilligers. "Wij draaien voornamelijk op sponsoren en donaties van bekenden van vermiste personen", zegt Fleur Willems. "Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel en hopen we deze vermissing te beëindigen."

Dat er geen naam of foto van de vermiste man wordt gedeeld, is een weloverwogen keuze van de familie van de man en het Openbaar Ministerie. Zij vinden het verspreiden van een signalement voorlopig voldoende.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.