Ga naar Content

Overvallers moeten brillenwinkel duizenden euro's schadevergoeding betalen

Twee Tilburgers (22 en 24) die in juni voor 16.000 euro aan dure merkbrillen uit een Amstelveense optiek stalen, krijgen drie maanden cel en moeten de eigenaresse een schadevergoeding van zo'n 5.000 euro betalen. De mannen bekenden gistermiddag tegenover de rechtbank van Amsterdam de overval te hebben gepleegd. 

Er is een grote hoeveelheid brillen gestolen - Foto: Inter Visual Studio / Davey Baas

Die gevangenisstraf hebben de mannen deels al uitgezeten tijdens hun voorarrest. Omdat beiden nog (voorwaardelijke) straffen moeten uitzitten, verhoogde de rechter hun straf nog iets. Luciano D. moet twee maanden langer de gevangenis in en Gabriel M. moet 180 uur taakstraf doen en nog eens drie maanden zitten als hij de komende tijd weer de fout in gaat.

De rechter sprak de veelplegers tijdens de zitting streng toe. "Het klinkt simpel: gewoon een winkeldiefstal, maar dit gaat natuurlijk verder dan een broodje of colaatje bij de Albert Heijn. De eigenaresse van de winkel heeft hier de komende tijd nog last van."

Zwarte mondkapjes en Jumbo-tassen

Die eigenaresse wilde zelf niet bij de zitting aanwezig zijn, maar haar zoon zat wel in de zaal. Zijn moeder stond die bewuste 18 juni achter de toonbank toen zij de overvallers binnen zag komen. Die droegen donkere kleding en zwarte mondkapjes en hadden twee grote Jumbo-tassen bij zich. 

"Éen van de mannen rende naar de brillenkast aan de linkerkant en de andere naar de brillenkast aan de rechterkant. De eigenaresse heeft toen de alarmknop ingedrukt", omschrijft de rechter haar verklaring. "Zelf is zij naar een personeelsruimte achterin gegaan die is afgesloten met een deur. Door het raam heeft ze gekeken naar wat de mannen aan het doen waren."

Flinke impact

De eigenaresse denkt D. een paar dagen eerder al met een vriend bij haar winkel te hebben gezien en kreeg toen al geen goed gevoel bij de mannen. Hij ontkent die dag op verkenning te zijn geweest. "Ik wilde een bril kopen." De overval heeft een behoorlijke impact gehad op de eigenaresse van de brillenwinkel. Zij functioneert sindsdien niet meer volledig op haar werk.

Luciano D. en Gabriel M. weten hun boodschappentassen uiteindelijk goed te vullen met dure merkbrillen. De totale waarde van de gestolen brillen is 16.000 euro. De politie vindt D. en M. een dag later met de buit in een huis in Buitenveldert. De eigenaresse krijgt haar brillen terug, maar door het hardhandig meegrissen zijn 23 monturen beschadigd geraakt. Omdat ze de deuren van haar winkel die dag moest sluiten liep ze een dagomzet van ongeveer 700 euro mis.

“Het was een heel dom en impulsief plan en ik had het niet moeten doen"

Luciano D.

Die materiële schade moeten de mannen vergoeden en dat komt neer op een bedrag van iets meer dan 5.000 euro. D. en M. zeggen spijt te hebben van de overval. “Het was een heel dom en impulsief plan en ik had het niet moeten doen", zei D. tijdens de zitting. "Ik was goed op weg met mijn leven, maar toen ik door een ongeluk tijdelijk niet meer kon werken kwam ik in een dipje en had ik geld nodig."

De mannen beloven de rechter dat dit écht de laatste keer is dat zij met justitie in aanraking zullen komen. "Twee weken geleden heb ik gehoord dat ik vader word. Ik wil een goede vader zijn en hard werken om te zorgen dat dat kind niks tekort komt", licht D. zijn motivatie toe om op het rechte pad te blijven.

De rechter heeft er een hard hoofd in. "Volgens de reclassering komt er totaal geen medewerking van uw kant. Zij kunnen u helpen om uw leven op de rails te krijgen. De situatie wordt langzamerhand om moedeloos van te worden."

Brillenwinkels steeds vaker doelwit

Steeds vaker worden overvallen gepleegd op brillenwinkels. Dat ziet ook woordvoerder Bas de Nes van de Nederlandse Unie voor Optiek Bedrijven die eerder met NH in gesprek ging. Dat gaat -in tegenstelling tot deze overval- vaak gepaard met wapens en veel geweld. Nog geen twee weken geleden bekende een 22-jarige man uit Purmerend een rol te hebben gespeeld bij de gewelddadige overval van een Eyecare-vestiging aan de Van der Hooplaan in Amstelveen. Dat gebeurde in maart. De inhoudelijke behandeling van die zaak is op 24 september.

Een paar dagen na de overval op de Eyecare-vestiging werd een brillenwinkel in Landsmeer overvallen. De Nes drukt medewerkers die een overval meemaken op het hart om - net als deze eigenaresse - mee te werken. "En we adviseren onze leden om na sluitingstijd zoveel mogelijk kostbare monturen op te bergen in een kluis."

Meer over dit onderwerp

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]