Ga naar Content

Haarlemse taxichauffeurs alsnog welkom in Zandvoort tijdens Dutch Grand Prix

Haarlemse taxichauffeurs mogen dit jaar tijdens de Dutch Grand Prix alsnog gasten oppikken in het centrum van Zandvoort. Dat is te danken aan nieuwe afspraken met de gemeente Zandvoort, meldt een dolblije taxichauffeur Salim Belganoui. "Dit is een kleine overwinning."

Taxi actie rond F1 in 2023 - Foto: NH Media

Vorig jaar voerden de Haarlemse taxichauffeurs nog actie op de Grote Krocht in Zandvoort. Ze waren woedend omdat taxi's uit onder meer Amsterdam wel mensen mochten oppikken aan de rand van het dorp, maar zij niet. Vanaf volgende week donderdagavond mogen ze drie taxi's stallen op de Grote Krocht in het centrum van het dorp.

Salim Belganoui was vorig jaar een van de boze actievoerders. Dit jaar heeft hij met een aantal collega's nieuwe afspraken kunnen maken met de gemeente. "Dit is een kleine overwinning", zegt Belganoui. "We zijn superblij dat we op de Krocht staan met drie wagens."

Twee bufferzones

Zodra een van die taxi's de standplaats verlaat, wordt weer een taxi toegelaten in het dorp. Om dat allemaal netjes te laten verlopen, zijn er twee bufferzones voor wachtende taxi's buiten Zandvoort. Eentje bij Nieuw-Unicum aan de Zandvoortselaan en een bij de Eijsinkweg in Haarlem. 

De regeling geldt van 20.00 uur tot 03.00 uur en de taxi's mogen alleen mensen vanuit het dorp wegbrengen, ze mogen absoluut geen personen naar het dorp toe brengen. De taxi's die een ontheffing hebben, krijgen een speciale sticker op de voorruit. Bij de toegangswegen naar Zandvoort wordt streng gecontroleerd of alle chauffeurs zich wel aan de regels houden.

Klachtenlijn en vaste prijzen

"We werken verder met vaste prijslijsten, zodat alle klanten vooraf weten waar ze aan toe zijn", vertelt Salim. "We openen zelfs een klachtenlijn, waar mensen zich via de telefoon of whatsapp kunnen melden. We beginnen donderdagavond al, dan kunnen we vast een beetje oefenen." 

Een woordvoerder van de gemeente Zandvoort bevestigt de gemaakte afspraken. "We hadden na de discussie van vorig jaar zelf ook een plan gemaakt, maar we hebben nu deels het plan van de chauffeurs overgenomen. Het gaat echt om een proef en de gemeente houdt het allemaal scherp in de gaten. Als het niet blijkt te werken, dan stoppen we er ook direct mee. Maar de gemeente stelt zich welwillend op."

"De relatie met de gemeente is echt enorm verbeterd"

Salim Belganoui, taxichauffeur

En daar is taxichauffeur Salim Belganoui blij mee. "De relatie met de gemeente is echt enorm verbeterd. Dat is al een grote winst voor ons." Overigens rijden er nog treinen als de Zandvoortse horeca sluit tijdens het F1-weekend. Dat is rond middernacht. Het is daarom nog even afwachten hoe groot de vraag naar taxi's zal zijn, zegt de gemeentelijk woordvoerder. 

Balganoui: "Mochten er in de praktijk weinig klanten zijn, dan is dat ons eigen risico. En stel je voor dat er een storing is bij de treinen, dan kunnen we in overleg met de gemeente helpen om mensen Zandvoort uit te krijgen."

Openbaar vervoer en fiets

De Dutch Grand Prix en de gemeente Zandvoort willen dat de vele bezoekers van de Formule 1 met het openbaar vervoer of de fiets naar het evenement komen. Daarom worden er geen auto's toegelaten in het dorp. Alleen bewoners en leveranciers krijgen een ontheffing: een doorlaatbewijs.

De trainingen voor de Grand Prix beginnen op vrijdag 23 augustus, de kwalificatie is op zaterdag en de race zelf op zondag 25 augustus. De Nederlander Max Verstappen won de laatste drie edities.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]