Ga naar Content

Das pech, brievenbus (verder) weg: "Niet iedereen zit op WhatsApp"

De oranje brievenbus verdwijnt langzaam maar zeker uit het straatbeeld, ook in Haarlem. Eind deze maand start PostNL met het verwijderen van twintig bussen in deze regio. Op die bussen zit al een sticker over het weghalen. Ouderen in Haarlem-Noord ontdekken nu dat zij ineens een stuk verder moeten lopen om hun brieven te versturen.

Mevrouw Van den Haaf post een brief: het zal gelijk één van de laatste keren zijn dat ze van deze bus gebruikmaakt - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Wie wil weten hoe vaak zo'n brievenbus eigenlijk wordt gebruikt, moet daar maar een tijdje gaan posten. Dat is logisch. Even halt houden en in de gaten houden of er iets in de oranje bus wordt gegooid. Dat is deze middag de opdracht bij het Johan Limpersplantsoen in Haarlem-Noord. Het resultaat na een half uur posten: één buurtbewoner die bij de brievenbus wordt gespot.

Seniorenwoningen

Mevrouw Van den Haaf woont in een seniorenwoning in het Johan Limpershof. Ze wist nog niet dat dit één van de laatste keren is dat ze van deze brievenbus gebruikmaakt. Pas als ze er op wordt geattendeerd, ziet zij de sticker. ‘Deze brievenbus gaat binnenkort weg’, staat er.

Achter de brievenbus, in het Johan Limpersplantsoen, staan appartementencomplexen voor ouderen - Foto: NH Media/Maikel Ineke

“Ja”, zegt Van den Haaf enigszins beduusd. “Natuurlijk ga ik die missen. En ik ben niet de enige. De meeste mensen die hier wonen, zijn ouderen. Die zitten soms in een rolstoel of zijn slecht ter been. Nu moeten we naar het winkelcentrum (op het Marsmanplein, red.) om een brief te posten.”

10 procent verdwijnt

In totaal verdwijnt tien procent van de brievenbussen in Nederland, zo’n 300 stuks. Noord-Holland, Groningen en Friesland zijn het eerst aan de beurt. Vandaar de sticker op de bus op het Johan Limpersplantsoen. Vanaf eind augustus worden deze en 19 andere brievenbussen in de stad weggehaald.

De verwijdering van de brievenbus staat aangekondigd - Foto: NH Media/Maikel Ineke

De aanleiding voor PostNL om dit te doen, is de veranderende markt. Brievenbuspost is een zogeheten krimpmarkt: er worden steeds minder brieven verstuurd. De oorzaak laat zich raden: digitale communicatie, oftewel e-mails en berichten via de app. 

Pakketpunten

Het aantal pakketten dat PostNL bezorgt, stijgt dan weer wel. Vandaar het groeiende aantal pakketpunten. Op sommige van die pakketpunten, zoals in winkelcentrum Marsmanplein, is het ook mogelijk om brieven te posten. Zo kunnen de traditionele brievenbussen in de directe omgeving worden weggehaald.

PostNL beloofde eerder de brievenbussen zoveel mogelijk te behouden op plekken waar veel ouderen wonen. "Zoals bij woonzorgcentra en zorglocaties, zodat zij altijd post kunnen versturen", zei een woordvoerder tegen NH. Dat is bij het Johan Limpersplantsoen, waar veel seniorenwoningen staan, dus niet gelukt.

Mevrouw Van den Haaf bekent overigens dat zij ook niet heel vaak meer papieren post verstuurt. “Maar ik begrijp niet waarom deze bus verdwijnt. Niet iedereen hier kan met WhatsApp overweg.”

Lees ook

Waar verdwijnen de bussen in de regio Haarlem?

Haarlem:

Gedempte Herensingel 
Grote Houtstraat
Alexanderstraat
Anna van Burenlaan
Zandvoorter Allee
Van Kinsbergenplein
Zijlweg
Nieuw Guineaplein
Santpoorterstraat
Kleverlaan
Van Nesstraat
Rijksstraatweg
Johan Limpersplantsoen
Van Zeggelenplein
Nagtzaamplein 
Hasebroekstraat
Oostenrijklaan
Laan van Angers
Louis Pasteurstraat
Briandlaan

Bloemendaal:

Dompvloedslaan, Overveen
Saxenburgerweg, Bloemendaal
Leidsevaart, Vogelenzang
Bijweglaan, Bennebroek
Grote Sparrenlaan, Bennebroek

Heemstede: 

Binnenweg
Provinciënlaan
Jan van Goyenstraat
Zandvoortselaan

Zandvoort: 

Vondellaan Zandvoort

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]