Ga naar Content

Alkmaarders zamelen geld in voor winkeliers na branden

Voor drie getroffen ondernemers in winkelcentrum De Mare aan de Europaboulevard in Alkmaar, waar vrijdag een grote brand woedde, is een inzamelingsactie opgezet. Alexandre Megel is eigenaar van een van deze winkels: "Het is niet te bevatten."

Foto: NH/ Anne Klijnstra

Alexandre Megel stond vrijdagavond net met wat vrienden in de sportschool, toen een van hen vertelde dat er brand was uitgebroken in De Mare.

"Ik dacht: rot op, het is geen 1 april vandaag", vertelt hij. Tot hij besefte dat het geen grap was, waarop hij naar zijn winkel My Anime rende, waar hij verzamelkaarten van onder andere Pokémon verkoopt.

"Binnen tien minuten was ik binnen. Ik heb drie kinderen die ik moet voeden, dus ik besloot: ik pak de duurste kaarten, mijn portemonnee en laptop. Verder niks: ik dacht alleen nog maar: doei winkel."

Geruïneerd

Z'n winkel brandde uiteindelijk niet af, maar net zoals bij zijn buren, schoonheidssalon Mela Beauty and Feet en kapsalon Queen, is de blus- en roetschade aanzienlijk.

"Het is niet te bevatten, het valt niet uit leggen", verzucht Megel. De achteruitgang van zijn winkel zit op tien meter afstand van waar de brand op het dak woedde.

"Die is door de brandweer als doorgang gebruikt. De plafondplaten moeten vervangen, de keuken moet ik helemaal slopen en het laminaat is geruïneerd. Het is een geluk dat de machines in de winkel intact zijn, die hadden kunnen ontploffen. En alle verzamelkaarten zijn van karton en daarom heel kwetsbaar: ik had alles kunnen verliezen, ik heb nog mazzel gehad."

"Het is niet te bevatten, het valt niet uit leggen"

Alexandre Megel, eigenaar My Anime

Megel neemt wanneer NH hem spreekt de schade op, maar heeft nog geen idee hoe de nabije toekomst eruit ziet. "Alles moet er eerst uit en ik moet bekijken wat ik nog kan verkopen. We reinigen wat we kunnen, maar hoe lang dit alles gaat duren? Geen idee."

Megels huurbaas heeft hem beloofd 'flexibel te zijn'. "Het is niet iemand die in mijn nek hijgt, maar ik heb ook leveranciers die betaald moeten worden. De eigenaar van de getroffen panden belt morgen de verzekering. Wordt vervolgd dus, want voor nu weet ik het even niet meer."

Ploeterende families

Om Megel en de twee andere ondernemers een hart onder de riem te steken, is overbuurman Henk Belder de inzameling gestart. Hij woont recht tegenover de getroffen ondernemingen. "Dit zijn juist de kleine, zelfstandige ondernemers die van het winkelcentrum een leuke plek maken om erdoorheen te lopen, in tegenstelling tot de grote winkelketens", legt hij uit. 

Hij heeft de schade bij de winkels bekeken en de ondernemers gesproken. "Met een beetje pech zijn de vloeren verrot, sowieso zijn de muren compleet doorweekt. Alle drie hebben ze blus- en roetschade. Elke keer als ik er langskom, zie ik de ondernemers ploeteren om de winkels weer op orde te krijgen", vertelt Belder. "Met de hele familie proberen ze hun winkel te redden."

Streek

Het plan om een inzamelingsactie te starten om de ondernemers te ondersteunen was snel geboren. De hoop is om met het ingezamelde bedrag een deel van de huur op te vangen. 

Belder: "Ik heb begrepen dat er contact wordt opgenomen met de ouders van de brandstichters, maar voordat een verzekering uitbetaalt: dat zal niet binnen een maand gebeuren. Het is gewoon heel lullig als dit soort ondernemers verdwijnen. En dat alles door streek van een paar tieners."

Doneren voor de inzamelingsactie kan hier.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]