Ga naar Content

Twee verdachten van serie branden in Alkmaar blijken 12 en 14 jaar

De twee verdachte tieners die zijn aangehouden voor de grote brand in winkelcentrum De Mare blijken twaalf en veertien jaar oud en komen uit respectievelijk Heerhugowaard en Den Helder. Afgelopen vrijdag woedden er nog meer branden in de stad, de politie onderzoekt of de opgepakte meisjes daar ook bij betrokken zijn. 

Foto: Inter Visual Studio

Het tweetal werd gearresteerd nadat er rond 19.15 uur brand uitbrak bij kledingwinkel Kik. Op filmpjes van de arrestatie die rondgaan is te zien dat één meisje zich hevig verzet tegen de politie.

Voor zover nu bekend gaat om een reeks van vijf (beginnende) branden afgelopen vrijdag, waar de politie onderzoek naar doet. 

Dezelfde twee meisjes zijn bijvoorbeeld eerder die middag gezien bij de Grote Kerk in de binnenstad van Alkmaar. Daar zouden ze geprobeerd hebben brand te stichten. 

Brandende tas bij de kerk

NH heeft beelden van de bewakingscamera. Daarop verlaten de meiden het toilet. "Een medewerker had het snel in de gaten en heeft actie ondernomen", zei directeur Naud van Geffen eerder al tegen Streekstad Centraal.

Buiten, tegen de muur van de kerk, zou een brandende tas zijn gevonden. Verder was er even daarvoor beginnende brand in de wc van de McDonalds aan de Laat. Volgens het NHD zijn diezelfde meiden daar ook gezien.

Foto: NH/ Anne Klijnstra

Ook is er kort een brand geweest in een tentje in sportzaak Decathlon in Overstad. Met een brandblusser is erger voorkomen, aldus bronnen binnen de winkel.

Dan was er nog een brandmelding in de Vue-bioscoop. Ook daar zou personeel adequaat gehandeld hebben door de boel te blussen. 

Voorarrest verdachte meisjes

De verdachten worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het is niet duidelijk of zij daadwerkelijk uit Heerhugowaard en Den Helder komen of daar verbleven.

De rechter-commissaris beslist of de meiden langer in voorarrest blijven. De advocaat van de meiden is op dit moment nog niet bereikbaar voor een reactie. 

De politie laat aan NH weten dat zij op dit moment nog geen nieuwe aanhoudingen hebben verricht. Vanwege het lopende onderzoek doet de woordvoerder geen uitspraken over of zij wel mensen op het oog hebben. 

Tips over dit verhaal? Mail naar [email protected].

Lees ook