Ga naar Content

Hoe tem je de herriemakende omvormers van het Alkmaarse geluidsscherm?

Een gesloten behuizing er omheen, verplaatsen, ingraven? Ideeën genoeg over hoe de nieuwe geluidsoverlast van het energieleverend geluidsscherm in Alkmaar opgelost kan worden. Die overlast wordt veroorzaakt door de koeling van de omvormers van dat scherm. Omwonenden zitten er mee in hun maag. En dat terwijl dat scherm juist voor extra rust zou moeten zorgen. NH ging voor mogelijke oplossingen te rade bij experts.

Barbara bij de nu deels ingepakte omvormers aan het Schoenerpad - Foto: NH/ Anne Klijnstra

Het unieke energieleverend geluidsscherm langs de N245 en N508, de noordelijke ringweg, bedekt met honderden zonnepanelen, zou naast meer stilte ook elektriciteit gaan leveren. Dat laatste gebeurt inmiddels, maar van extra rust is volgens Alkmaarders in de wijk De Horn geen sprake.

En ondanks dat de gemeente dempend materiaal heeft laten aanbrengen om het geluid van de gierende koeling van de omvormers te stillen, is het gesuis en gezoem nog niet verdwenen. "Het is nog zonder voldoende resultaat", stelt omwonende Barbara, die op zo'n twintig meter van de omvormers aan het Schoenerpad woont.

Luister hieronder naar de 'before' en 'after' (tekst loopt daaronder verder):

Barbara is samen met haar buren verbaasd dat 'de mensen die hier voor geleerd hebben' voor een open kooiconstructie hebben gekozen om het tweetal omvormers - nodig om wisselstroom van gelijkstroom te maken - onderdak te geven. "Ik ben geen expert, maar je kan dit toch ook in een gesloten behuizing plaatsen?", vraagt zij zich hardop af.

En die gedachtegang leeft ook bij de lezers van de artikelen die NH hierover schreef. "De enige oplossing voor dit probleem is een gesloten ruimte die goed geïsoleerd is en daarbij een airco te installeren", stelt iemand die in de elektrotechniek werkt. Maar er zijn ook andere suggesties.

Tekst loopt door onder foto.

Energieleverend geluidsscherm bij De Horn - Foto: NH/ Anne Klijnstra

"Ik zou zeggen graaf een gat en plaats het daarin", reageert een lezer. Of: "Zet dat ding vóór de schermen." Verplaatsen dus naar een plek tussen het scherm en de weg. En anderen vragen zich af of er dan niet een geluidsscherm tussen de woningen en de omvormers moet komen, en of er misschien op de verkeerde dingen bezuinigd is bij de bouw.

Maar wat zeggen experts over de mogelijkheden? Allereerst stelde NH die vraag aan het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de zonnepanelen op het Alkmaarse energieleverend geluidsscherm. De reactie van Sunconnect-eigenaar Hans Noels is kort: "Alle correspondentie hierover loopt via de gemeente."

De gemeente geeft aan pas na de bouwvak een (technische) toelichting te kunnen geven op het geluid die de koeling van de omvormers veroorzaakt. Er zal dan ook worden getest of de aanpassingen voldoende zijn of dat er verdere actie nodig is. "Geluidloos koelen is niet mogelijk", liet een woordvoerder van de gemeente Alkmaar eerder aan NH weten.

"Je zult hoe dan ook de bron van het extra geluid moeten aanpakken"

Jeroen Blekkenhorst

Volgens experts in energie-vraagstukken en geluidswering zijn er zeker oplossingen tegen de herrie te bedenken, blijkt uit een rondgang van NH. "Dat er gebruik wordt gemaakt van een open kooiconstructie als behuizing, gebeurt wel vaker", stelt een specialist van een landelijk opererend ingenieursbureau (naam bekend bij redactie). "Maar er zijn andere keuzes mogelijk."

Volgens de ingenieur wordt de akoestische uitdaging voor energie-installaties aldoor groter, omdat die steeds dichter bij de bewoning geplaatst worden. "Denk daarbij bijvoorbeeld aan warmtepompen. En in dit geval, had je ook voor een andere, duurdere, geluidsarmere omvormer kunnen kiezen, waarbij het aantal toeren van de ventilator van de koeling lager ligt."

Dempen met foam en panelen

"Je zult hoe dan ook de bron van het extra geluid moeten aanpakken. Dat kan dus door andere keuzes, maar ook met akoestische maatregelen. Daar zijn specialisten voor." Fibers & Foams is zo'n bedrijf. "Wij adviseren zo'n kooi zoveel mogelijk dicht te maken", licht Jeroen Blekkenhorst toe.

"Dat kan door de binnenkant te voorzien van geluidsabsorberend foam. Nu is er alleen 'zeilachtig materiaal' geplaatst, wat door de geringe massa en beperkte absorptiekwaliteit weinig tot geen geluid zal reduceren. Daarnaast kan je een omkasting maken van akoestische panelen. Dit zou volgens ons een prima oplossing kunnen zijn."

Waarom wordt er een geluidsscherm gebouwd?

Al sinds begin deze eeuw vragen omwonenden van de noordelijke ringweg van Alkmaar (N245/N508) de gemeente om iets te doen tegen het kabaal door het toegenomen verkeer. Er wordt lang gewikt en gewogen over de mogelijkheden. De gemeente kiest uiteindelijk voor een innovatieve oplossing die ook geld kan opleveren: een energieleverend geluidsscherm dat zo'n 7,3 miljoen euro kost.

Het scherm moet de geluidsoverlast voor de bewoners van de wijken De Horn en Huiswaard reduceren (de ambitie is maximaal 55 dB), en krijgt daarnaast honderden zonnepanelen die stroom genereren. Opbrengst van de elektriciteit is voor de gemeente, die daarmee de bouwkosten terugverdient. In september moet het tweeënhalve kilometer lange scherm, dat op deze schaal nog nergens staat in Europa, af zijn.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]