Ga naar Content

Kermisbonden willen hardere aanpak reljongeren: "Ze krijgen een 'foeigesprek'"

De kermis, het is in tientallen Noord-Hollandse dorpen en steden hét evenement van het jaar, waar velen maandenlang naartoe leven. Toch krijgen de kermissen de laatste jaren ook te maken met groepen jongeren die met zwaar vuurwerk, geweld en vernielingen voor veel onrust zorgen. Kermisbonden pleiten daarom voor een hardere aanpak.  

Bij de kermis in Osdorp liep het in 2022 uit de hand - Foto: Inter Visual Studio

Bij meerdere kermissen in Noord-Holland verliep het feest dit seizoen onrustig. Zo besloot de burgemeester van Koggenland camera's te plaatsen en gebiedsverboden uit te delen, nadat het dit weekend in Obdam uit de hand liep. Er werd door een groep jongeren met zwaar vuurwerk naar cafébezoekers gegooid.

Ook werd er gevaarlijk gereden in de Dorpsstraat: "Er werd met 120 kilometer per uur gereden op een weg waar ook kermisgangers lopen, levensgevaarlijk", aldus een getuige. Daarnaast werd zwaar vuurwerk naar een politieauto gegooid. "Daar hebben we de-escalerend op ingegrepen. We hebben geen jongeren aangehouden, maar alle maatregelen getroffen om de openbare orde te herstellen", aldus een woordvoerder van de politie. 

Moedeloos

Een caféhouder, die anoniem wil blijven, wordt er moedeloos van. "Mensen zeggen vaak dat de kermis de mooiste tijd is voor kroegeigenaren, omdat je dan veel omzet binnenhaalt, maar zo denk ik er niet over. Je moet constant gefocust zijn en hopen dat er geen rottigheid gebeurt. Ik ben altijd blij als de kermis er zonder noemenswaardige incidenten weer opzit."

De gemeente Koggenland benadrukt dat de kermis in Obdam vooral gezellig is verlopen. De gemeente spreekt over een kleine groep van zo'n twintig jongeren die de confrontatie opzocht. "Onze inwoners moeten veilig kunnen genieten van deze mooie jaarlijkse traditie. Daar past dit gedrag niet bij. Jongeren die dit gedrag vertonen zijn dan ook niet welkom", aldus burgemeester Monique Bonsen-Lemmers.

Agressie 

En Obdam is lang niet de enige kermis waar het misging. Eerder was het raak in Heerhugowaard, waar een groep jongeren vernielingen aanrichtte. Zo werd de autoruit van een politieauto vernield en werden agenten bekogeld met glaswerk en stenen.

"Ik heb vijftien jaar bij het bureau in Heerhugowaard rondgelopen, maar dat er zo'n agressie tegen de politie was heb ik niet eerder meegemaakt", vertelde politiewoordvoerder Jan Martijn Stout tegenover NH. 

"Ze gaan er aan de voorkant het politiebusje in en aan de achterkant weer uit"

Atze Lubach, kermisbond BOVAK

"Laten we voorop stellen dat het merendeel van de kermissen gewoon prachtig en feestelijk verloopt", aldus Atze Lubach van kermisbond BOVAK. Hij vindt het onterecht dat de kermis de kop van Jut is, terwijl het probleem volgens hem in de hele maatschappij speelt. "Je ziet het ook bij het voetbal, in het openbaar vervoer en dus ook bij ons op de kermis. Het is voor die jongeren een ideale plek om onrust te stoken. Wij krijgen al heel veel op ons bordje wat betreft regelgeving en kunnen dit probleem niet alleen oplossen."

Knokken van alle tijden

Dat er geknokt wordt op de kermis is volgens Lubach van alle tijden. Toch is er wel het een en ander veranderd. Het zijn niet meer de jongeren van naburige dorpen die naar de kermis komen om te matten. Het is volgens hem meer een groepsding geworden: "Via sociale media spreken ze met elkaar af en binnen een mum van tijd staat er een gemaskerde groep voor je neus", zegt hij.

"Wat opvalt is dat ze erg jong zijn, tussen de twaalf en zestien jaar, en dat maakt het voor de politie ook lastig om ze aan te pakken. Ze gaan er aan de voorkant het politiebusje in en aan de achterkant weer uit. Ze krijgen een 'foeigesprek' en dat is het dan. Er moet veel harder gestraft worden. Zet ze maar een tijdje vast."

Dat gevoel van machteloosheid deelt Karin Blokker van de Nederlandse Kermisbond. Ze spreekt van een complex probleem. "Er wordt niet gehandhaafd en wij mogen het uitzoeken. Er ligt daar overigens ook een taak voor de ouders die niet meer weten waar hun kinderen uithangen. Wij moeten uiteindelijk beveiligers inhuren die we ook weer door moeten berekenen in de ritprijs. De goedwillende kermisbezoeker is uiteindelijk de dupe en dat is zeer triest."

Tekst gaat verder onder de foto.

Cameratoezicht bij kermis Obdam - Foto: NH Media

De extra eisen die gemeentes soms stellen, hebben er in het Amsterdamse Osdorp indirect al voor gezorgd dat de kermis dit jaar niet doorgaat. In 2022 werd het feest daar geteisterd door reljongeren. Er kwam daarna een pakket aan maatregelen, zoals een vervroegde sluitingstijd, hoge hekken, camera's, beveiligers en detectiepoortjes. Kermisexploitant Frans Stuy hoopte dat die vervroegde sluitingstijd (21.00 uur) voor dit jaar teruggedraaid zou worden, maar dat gebeurde niet, waarna hij de stekker eruit trok.  

Wake-upcall

Als het aan wethouder John Does ligt, komt het in Heerhugowaard niet zo ver. "Wij willen graag een levendige gemeente blijven met leuke en veilige evenementen." De incidenten tijdens de kermis en ook tijdens Bevrijdingsdag waren wat hem betreft een wake-upcall. 

"Tijdens de kermis zijn er een aantal onruststokers geïdentificeerd en die hebben thuis een brief gekregen dat we ze in het snotje hebben. Het gaat maar om een kleine groep, maar wel met veel effect. Bij de laatste evenementen hebben we daarnaast ook beveiligers en camera's ingezet en dat lijkt gewerkt te hebben. Het is wel een zorgelijke ontwikkeling en we moeten alert blijven."

Reactie politie

Het beeld dat er een trend gaande is dat groepen jongeren kermissen en andere feesten afgaat om te rellen herkent de politie niet. De personen die overlast geven, komen volgens de politie hoofdzakelijk uit de buurt van de dorpen waar de kermis plaatsvindt. 

"De incidenten en dit gedrag kunnen allerlei oorzaken hebben, denk bijvoorbeeld aan verveling en groepsdruk en -gedrag. Wij doen er als politie alles aan om dit soort incidenten voor te zijn. Zo zetten we onze expertise handig in om deze jongeren uit de anonimiteit te halen. Op het moment dat er een incident plaatsvindt kunnen we verschillende strategieën hanteren, waarbij de focus in Obdam lag op de-escalatie."

De politie herkent zich niet in de kritiek van de kermisbonden als het gaat om de aanpak van raddraaiers: "Jammer dat de kermisbonden er zo over denken en dit gevoel hebben. Wij zijn als politie gebonden aan wet- en regelgeving en hebben daarom een ander beeld van onze inzet dan de kermisbonden."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]