Ga naar Content

Zien: superkraan bouwt aan grootste zoutdam ter wereld in IJmuiden

De aanleg van 's werelds grootste zoutdam is vanmorgen vroeg gestart in het binnenspuikanaal in IJmuiden. Voor het technische hoogstandje wordt een drijvende superkraan ingezet, de Matador 3. Het gevaarte is speciaal voor deze hijsklus naar IJmuiden overgebracht. 

Hijswerk wanden zoutdam begonnen - NH Nieuws

Het inhijsen van de damwanden vormt een belangrijke stap op weg naar voltooiing van de zoutdam die verzilting van het Noordzeekanaal moet voorkomen. Een paar maanden geleden werden de pijlers van de zoutdam geplaatst. Het gaat om de grootste zoutdam ter wereld.

Die dreigende verzilting hangt samen met de ingebruikname van de nieuwe Zeesluis in IJmuiden. Iedere keer dat er een schip passeert en de nieuwe sluis geschut wordt, komt er met het zeewater zo'n tienduizend ton zout in het Noordzeekanaal terecht. Die verzilting vormt een gevaar voor het drinkwater, de natuur en de landbouwgrond rond het Noordzeekanaal. 

Lees ook

Vandaag is begonnen met het inhijsen van de wanden die uit vijf losse betonnen, tonnen zware elementen bestaan. Het werk is live te volgen via een webcam van Rijkswaterstaat.

Het weer

Als alles volgens plan verloopt, wordt het laatste stukje damwand volgende week dinsdag geplaatst. Dat plan kan dagelijks worden bijgesteld. Het werk is namelijk totaal afhankelijk van de weersomstandigheden. Iedere dag wordt op basis van beschikbare voorspellingen bekeken of er niet te veel wind staat. Ook zijn de waterstanden van belang. Als het heel hard zou gaan regenen moeten de spui-gemalen draaien en dat zou dan weer voor teveel stroming in het spuikanaal zorgen. Ook dan kan het precisiehijswerk niet doorgaan en wordt het werk tijdelijk stilgelegd.

Lees ook

In oktober wordt de damwand voorzien van een beweegbare stalen deur die het mogelijk maakt om onderhoudsschepen de dam te laten passeren. De dam wordt dan verder afgewerkt en naar verwachting kan de zoutdam volgend jaar officieel in gebruik genomen worden.

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]