Ga naar Content

Karter Sam Geluk (13) en zijn vader dromen van Formule 1: "Lukt ons soms om rijke teams af te troeven"

De kartsport lijkt zo'n beetje het voorportaal van de Formule 1. Vier coureurs die zondag in Zandvoort aan de start staan van de Dutch Grand Prix, zijn begonnen in een kart. Sam Geluk uit Haarlem (13) is één van de jonge karters die dolgraag in de voetsporen wil treden van Max Verstappen, George Russel, Charles Leclerc en Lando Norris. 

"De kans daarop is natuurlijk niet zo heel groot", zegt zijn vader Rogier. "Aan de andere kant: je weet maar nooit." Sam rijdt mooie uitslagen, in wat je in voetbaltermen de eerste divisie van het karten zou kunnen noemen.

Aan talent ontbreekt het hem niet. In 2021 werd hij Nederlands kampioen bij de rookies. Hij is een durfal die gedijt bij regen, dan neemt hij de bochten net iets beter dan zijn concurrenten. Onlangs klom hij bij een race in België van de negentiende naar de vierde positie.    

Ongelijke strijd

Maar in de kartsport draait het niet alleen om aanleg. Geld is minstens zo belangrijk. Ook al in de leeftijdscategorie van Sam worden jonge coureurs omgeven door omvangrijke begeleidingsteams, met eigen sleutelaars die niets aan het toeval overlaten. Daardoor is sprake van een ongelijke strijd. 

"Maar", zegt vader Rogier: "wie niet rijk is moet slim zijn. Het lukt ons soms, bijvoorbeeld door goed in te spelen op de weersomstandigheden, om de rijke teams af te troeven."

Kijk hieronder naar een reportage over vader en zoon Geluk. Tekst gaat door onder de video.

Karten - NH Nieuws

Rogier staat er grotendeels alleen voor als het gaat om de begeleiding van zijn zoon. Maar om daar nou chagrijnig van te worden? "Het kost ontzettend veel tijd en er gaat veel geld in zitten. Maar wat maakt het uit? Het is prachtig om deze passie met elkaar te delen", zegt hij.

Gevraagd naar zijn droom, ligt het antwoord van Sam voor de hand: rijden in de Formule 1.  "Maar ik weet dat dat heel ver weg is. Ach, ik zie wel. Het hoeft niet per se de F1 te zijn. Ik zou het al leuk vinden als ik in de autosport kan blijven."

Lees ook

Volg het nieuws rondom de Grand Prix Formule 1 in Zandvoort bij NH ook via:

Sociale media: Facebook, YouTube, Instagram, TikTok       
Tv:  vrij-za-zo vanaf 17.10 uur Zandvoort Update (wordt elk half uur herhaald)

Heb je foto's of tips? Mail ze naar [email protected] 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]