Ga naar Content

Formule 1-superfans Britt en Lisa (21) hebben weken gespaard voor de beste plekken

Dat Formule 1-fans alleen maar oude mannen zijn, is volgens Britt en Lisa (21) een achterhaald idee. Dit jonge duo uit Zwolle is naar Zandvoort afgereisd om een glimp op te vangen van hun favoriete Ferrari-coureur. Ze zijn niet de enige jonge vrouwen die zich donderdag bij de ingang van het circuit verzamelen. De vooroordelen over het Formule 1 publiek kunnen de deur uit. "We hebben gespaard voor de beste plekken."

Britt en Lisa, Ferrari-fans - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Op deze donderdagochtend is het al verrassend druk rond het circuit. De echte liefhebber is er al vroeg bij in Zandvoort. Beetje struinen over de boulevard, een rondje langs alle trucks die geparkeerd staan en ondertussen in de gaten houden of er een bekende coureur arriveert. Maar wie denkt dat het hier alleen maar om mannen van middelbare leeftijd gaat, heeft het mis. Tussen de menigte zijn opvallend veel jonge gezichten te zien, en de diversiteit onder de fans is groot.

Relaxte sfeer

Bij de ingang van het circuit, op de plek waar de coureurs hoogstwaarschijnlijk passeren, staan opvallend veel jonge meiden. Nou ja, ze staan niet allemaal. De een hangt tegen de dranghekken, de ander neemt even plaats op de grond. Het is een relaxte, gemoedelijke sfeer op de Burgemeester van Alphenstraat. Bijna alsof er wordt gewacht voor een groot stadionconcert.

Tekst gaat door onder de foto.

Beetje zitten, beetje liggen bij de ingang van het circuit - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Die sfeer is voor Britt en Lisa de belangrijkste reden om naar Zandvoort te komen. “Alleen in 2021 waren we er niet bij”, zegt Britt. “Het is elke keer weer leuk om hier te zijn. Je leert ook nieuwe mensen kennen.” Britt wijst naar een groepje meiden.

“Die meiden hebben we twee jaar terug ontmoet, nu horen ze bij onze groep. Zij komen uit de omgeving van Haarlem, wij uit de omgeving van Zwolle. We hebben via de app contact gehouden.”

Ferrari-rood

Van de groep vallen Britt en Lisa het meest op, en wel vanwege hun op maat gemaakte Ferrari-race-outfit en in Ferrari-rood uitgevoerde extravagante zonnebril. “Het begon met Vettel”, vertelt Lisa. “Toen zijn we Ferrari-fan geworden. We zijn nu voor Leclerc, maar steunen het hele team.”

Tekst gaat door onder de foto.

Goede plekken en speciale outfits: het is geen goedkoop uitje voor Britt en Lisa - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Britt en Lisa wachten geduldig bij de ingang van het circuit in de hoop een glimp op te vangen van de Ferrari-coureurs. Of dat gaat lukken, is onzeker—niemand weet precies wanneer ze arriveren, of ze überhaupt vandaag zullen verschijnen. Maar dat maakt voor hen weinig uit. De sfeer is goed, en ze weten dat ze zondag sowieso de coureurs in actie zullen zien.

520 euro per persoon

Britt: "We zitten op één van de beste plekken, bij de pit lane entry. Daar zit je er met je neus bovenop. Daar hebben we wel voor moeten werken en sparen. Een kaartje kostte ons 520 euro per persoon." En daar komen de op maat gemaakte outfits dan nog bij.

Ja, Formule 1 is prijzig. Dat weten ook Merlijne, Mariska en Léanne, die iets verderop, op een bankje op de boulevard, van de sfeer genieten. "We wilden wel naar de race", zegt Mariska, "maar we vonden de kaarten veel te duur." Om toch nog iets van de sfeer mee te krijgen, besloten ze voor één dagje vanuit Amersfoort naar Zandvoort af te reizen.

Tekst gaat door onder de foto.

Merlijne, Mariska en Léanne zijn vanuit de regio Zwolle naar Zandvoort afgereisd - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Sociale media

Ze moeten lachen als ze horen over de vooroordelen over Formule 1-fans. Volgens hen zijn het allang niet meer alleen mannen van middelbare leeftijd die de sport volgen. "Het is leuk om de coureurs te volgen", zegt Merlijne. "Je leert ze echt kennen, bijvoorbeeld via sociale media of Drive to Survive (een Netflix-documentaire over Formule 1, red.)."

En dan, terwijl de drie jonge vrouwen van achteren worden gefotografeerd, valt er iets op. Op de rug van Léanne prijkt de naam Norris. Maar wie bewonderen de andere twee? Namen als Russell, Albon en Piastri passeren de revue. Eén naam ontbreekt echter opvallend: Verstappen. De conclusie is duidelijk—de jonge, vrouwelijke F1-fan in Nederland is niet per definitie een Verstappen-aanhanger.

Lees ook

Volg het Formule 1-circus via NH Nieuws!

📱 Check onze app en site voor het laatste nieuws uit Zandvoort en omgeving

📻 Luister dit weekend naar NH Radio voor onze speciale Formule 1-programmering, met daarin veel nieuws, boeiende gesprekken en live-updates. 

📺 Vanaf vrijdagochtend extra nieuwsuitzendingen op televisie: Zandvoort Update

Meer nieuws uit Haarlem en omstreken? 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]