Dynamisch Ajax domineert in Polen en ruikt Europese groepsfase

Door een hattrick van Chuba Akpom heeft Ajax uitstekende zaken gedaan in de play-offs van de Europa League. In Polen versloegen de Amsterdammers tegenstander Jagielonia Bialystok met 1-4. Naast de drie treffers van Akpom scoorde Mika Godts eenmaal, wel miste de Belgische buitenspeler een strafschop.

Ajax viert een treffer - Foto: PRO SHOTS / Shane Winsser

Met zeven wijzigingen in de basisploeg startte Ajax zeer belabberd in Oost-Polen. Binnen vijf minuten stonden de spelers van trainer Francesco Farioli al op achterstand. Bij een corner bleef de bal hangen vlak voor de neus van Remko Pasveer. Van dichtbij zag de Amsterdamse goalie dat Adrián Diéguez de bal binnenkopte.

Vlak daarna stelde Ajax alweer orde op zaken. Chuba Akpom schoot knap raak na een bekeken steekpass van Steven Berghuis. De gelijkmaker betekende pas de eerste officiële treffer van de veel bekritiseerde spits.

Flitsende aanval

Ajax toonde daarna veel initiatief in het aanvalsspel en creëerde de nodige kansen. Na een klein half uur spelen beloonde de Amsterdamse club zichzelf met de 1-2 voorsprong. Een uitgestelde voorzet van Devyne Rensch belandde op het hoofd van Mika Godts bij de tweede paal. Vervolgens kreeg Ajax met de vaak uitblinkende Berghuis als regisseur vele mogelijkheden om de voorsprong verder uit te breiden. Alleen ontbrak het aan scherpte en precisie.

Tekst loopt verder onder de X-post.

In de tweede helft bleef een dynamisch Ajax domineren in het uitverkochte stadion Miejski en kon een doelpunt niet uitblijven. Uiteindelijk juichten de vierhonderd meegereisde fans in de 61e minuut. Weer met Akpom als eindstation. Dit keer schoot de 28-jarige Engelsman een rebound binnen, 1-3.

Hattrick

Daarmee was de avond van Akpom nog niet ten einde, want tien minuten daarna wist hij weer het net te vinden. Door een overtreding op invaller Branco van den Boomen mocht Akpom de toegekende strafschop verzilveren.

Tekst loopt verder onder de foto.

Chuba Akpom scoort voor Ajax - Foto: PRO SHOTS / Shane Winsser

Na de nodige wissels van Farioli kreeg Ajax opnieuw een strafschop. Dit keer stond Godts achter de bal, maar hij schoot de bal zeer zwak in en daardoor kon de Poolse doelman Slawomir Abramowicz de inzet eenvoudig stoppen.

Revanche

Zo spoelde Ajax in Polen de wanvertoning van afgelopen weekend weg. Voor de competitie verloor Ajax in Breda namelijk van promovendus NAC met 1-2.

Door deze ruime winst kan de geplaagde ploeg van Farioli het hoofdtoernooi van de Europa League bijna niet meer ontlopen. Volgende week donderdag is nog wel de return in de Johan Cruijff Arena. Dit duel begint om 20.00 uur. Aankomend weekend zijn de Amsterdammers vrij geroosterd door de KNVB voor een betere voorbereiding op deze Europese duels.

Opstelling Ajax: Pasveer; Rensch, Sutalo, Baas, Hato (Gaaei/73); Henderson, Taylor (Van den Boomen/64), Berghuis; Forbs (Traoré/64), Akpom (Brobbey/73), Godts (Bergwijn/85)