Ga naar Content

Bewoners seniorencomplex klimmen in de pen voor behoud brievenbus

De bewoners van het seniorencomplex Zuiderhof in Zuidoostbeemster geven het nog niet op. Vanmorgen werden er handtekening verzameld voor het behoud van de brievenbus voor de deur, die in september verdwijnt.

Foto: NH Media/ Mischa Korzec

Het nieuws dat PostNL 200 brievenbussen weghaalt uit Noord-Holland omdat ze de post zien teruglopen, slaat in als een bom bij de ouderen in de Beemster. Op plekken waar veel ouderen wonen, probeert PostNL de brievenbussen zoveel mogelijk te behouden. "Zoals bij woonzorgcentra en zorglocaties", aldus de bezorgingsdienst. Maar dat geldt dus niet voor het Zuiderhof. 'Dat is volgens ZorgkaartNederland geen zorginstelling', meldt PostNL in hun reactie.

Handtekeningen

En daar laten de bewoners en zelfs omwonenden van het complex het niet bij zitten. "Zelfs bij de supermarkt weten ze niet waar ik nu mijn brief moet posten", vertelt Truus die verderop in de straat woont en een handtekening zet.

Truus betwijfelt of de actie werkt. "Maar ik vind het wel belangrijk, want een rouwkaart verstuur je niet digitaal. Dit vind ik geen communicatie."

De 93-jarige Jan Duin is begonnen met de handtekeningenactie. "Het is toch te gek dat ze straks een kilometer moeten lopen", vindt hij. En waar die andere brievenbus dan is, dat blijkt een hele zoektocht, blijkt uit de video hieronder.

Tekst gaat verder onder video.

Senioren straks kilometer lopen om kaartje op de bus te doen - NH Nieuws

"En ik ga bij de huizen langs, zodat iedereen een handtekening kan zetten", voegt Jan toe. Veel mensen lopen met een rollator. "Een kilometer is dan te ver."

In het complex wonen veel mensen alleen en als de brievenbus voor de deur verdwijnt kan dat voor problemen zorgen. "Als ik een brief heb, die zó belangrijk is en ik ben te laat omdat ik niet naar een brievenbus kan. Dan kom ik in de problemen", legt een bewoonster uit. "Je kan het niet maken om hier de brievenbus weg te halen, mensen met rollators kunnen niet een kilometer lopen."

Regelgeving

Of de handtekeningenactie gaat helpen, is niet duidelijk. Post.nl laat weten dat ze zich strikt aan de Postwet en bijbehorende regelgeving houdt. "Deze wetgeving vereist dat er in woonkernen met meer dan 5.000 inwoners altijd een brievenbus binnen een straal van 1 kilometer beschikbaar is, en in woonkernen met minder dan 5.000 inwoners binnen een straal van 2,5 kilometer."

"Volgende week komt de projectgroep samen, en tijdens die bijeenkomst zullen we de vraag om de brievenbus te behouden zorgvuldig bekijken."

Lees ook