Ga naar Content

PostNL verwijdert 200 brievenbussen: "Ga toch niet de halve wereld af om een brievenbus te zoeken?"

Ouderen van seniorencomplex Zuiderhof in Zuidoostbeemster moeten vanaf september een flink eind lopen om een kaartje op de post te doen. De brievenbus die nu nog voor de woningen staat, wordt dan verwijderd door PostNL. De 93-jarige Jan Duin begrijpt er niets van en vindt het 'schandalig'.

Brievenbus bij seniorencomplex Zuiderhof - Foto: NH Media

PostNL haalt 200 brievenbussen weg uit Noord-Holland omdat ze de post zien teruglopen. 'In twintig jaar tijd is het aantal poststukken met 70 procent gedaald. Waar we twintig jaar geleden dagelijks drie brieven op ieder huisadres bezorgden, zijn dat er nu nog minder dan vier per week. Dit leidt ook tot minder volle brievenbussen op straat. Daarom halen wij een aantal brievenbussen weg', legt het bedrijf uit aan NH.

Op plekken waar veel ouderen wonen, probeert PostNL de brievenbussen zoveel mogelijk te behouden. "Zoals bij woonzorgcentra en zorglocaties", aldus de bezorgingsdienst. Maar dat geldt dus niet voor het Zuiderhof. 'Dat is volgens ZorgkaartNederland geen zorginstelling', meldt PostNL in hun reactie.

Halve wereld af

En dat stuit de bewoners van het seniorencomplex tegen de borst. "Degenen die wat ouder zijn, zijn precies degenen die niet appen en mailen. Als ze wat willen sturen ze kaarten en briefjes", zegt Duin. 

Mieke van 't Wout gaat een keer per week naar de brievenbus toe om een kaartje op de post te doen, maar denkt dat dit na september een stuk minder wordt. "Ik ga toch niet de halve wereld af om een brievenbus te zoeken? Ik prakkiseer er niet over."

Tekst gaat door onder de video.

Senioren straks kilometer lopen om kaartje op de bus te doen - NH Nieuws

Niet alleen bewoners van het seniorencomplex, ook andere bewoners uit de wijk zijn verbaasd over het nieuws. "Waar moeten we dan onze brieven posten?", vragen zij zich af. Volgens Duin en andere bewoners van Zuidoostbeemster is de dichtstbijzijndste brievenbus bijna een kilometer verderop. "Dat gaat als je op de fiets bent, maar niet met een rollator", aldus Duin.

Wettelijke eisen

PostNL benadrukte eerder aan NH dat er met het verwijderen van de tweehonderd bussen, nog wel wordt voldaan aan de wettelijke spreidingseisen van de brievenbussen. Dat houdt in dat er in woonkernen met meer dan 5.000 inwoners, altijd een brievenbus binnen een straal van een kilometer staat. In woonkernen met minder dan 5.000 inwoners staat er altijd een brievenbus binnen een straal van 2.5 kilometer.

Volgens de bezorgingsdienst zijn er via hun klantenservice 'minder dan tien reacties binnengekomen over bepaalde brievenbussen in Noord-Holland'.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]