Ga naar Content

Drie incidenten op dag één: extra maatregelen na onstuimig begin Alkmaarse kermis

Met drie incidenten op de eerste dag is de kermis van Alkmaar dit jaar verre van vlekkeloos van start gegaan. Dreigende stormschade, haperende elektriciteit én een geweldsincident zorgden voor meer spanning dan gebruikelijk op de populaire kermis. De gemeente neemt maatregelen.

Foto: Inter Visual Studio / Michel van Bergen

Geen droomstart dus. Door de harde wind gisteren dreigde het dak van het naastgelegen Grand Hotel Alkmaar te waaien. Uit voorzorg werden drie naastgelegen kermisattracties gesloten. Rond 16.00 uur werd het sein veilig gegeven en konden de eigenaren hun machines weer opstarten. 

Rond 22.30 uur hield een deel van de attracties er weer mee op, al had dat een heel andere oorzaak: een stroomstoring. Meerdere bezoekers kwamen daardoor vast te zitten in de attracties, waaronder de 65 meter hoge Airborne.

"Veel mensen hadden medelijden met de personen in de attracties"

Jolien Piersma

Omdat het door de stroomstoring ook donker werd, was bezoekster Jolien Piersma bang dat de sfeer grimmig zou worden. Dat gebeurde niet. "Veel mensen hadden medelijden met de personen in de attracties, wat juist voor saamhorigheid zorgde." Kermisexploitant Sander Willemstein laat weten blij te zijn dat alles volgens protocol verliep. "Mensen hebben niet lang vastgezeten."

De stroomstoring was snel verholpen, aldus de gemeente. De oorzaak was een piek in het stroomverbruik. "Dit is heel zeldzaam, en een ongelukkige samenloop van omstandigheden", vertelt een woordvoerder. De instellingen van het stroomnet zijn nu aangepast, waardoor het niet nog een keer zou moeten kunnen gebeuren.

Steekpartij

Kort nadat de stroomstoring is opgelost, gaat het verderop aan het Canadaplein mis. Een 16-jarige jongen uit Heerhugowaard wordt in zijn been gestoken. Hulpdiensten hebben eerste hulp geboden waarna het slachtoffer naar het ziekenhuis is vervoerd. Vanmorgen liet een woordvoerder van de politie NH weten dat er een jongen van dezelfde leeftijd uit Rotterdam is aangehouden voor betrokkenheid bij de steekpartij. Zijn rol wordt op dit moment onderzocht. Over de steekpartij wil de kermisexploitant niets kwijt.

Extra maatregelen

De gemeente zegt de steekpartij te betreuren, en ook extra maatregelen te nemen. Tijdens de kermisuren zorgt de gemeente voor 'voldoende beveiliging om de veiligheid te kunnen waarborgen'.

Daarnaast zijn er ook extra beveiligingscamera's op het terrein geplaatst, en worden er jongerenwerkers ingezet om te voorkomen dat het nog een keer uit de hand loopt.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]