Ga naar Content

XR blokkeert wederom zeesluis IJmuiden om cruiseschepen dwars te zitten

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion blokkeren vanmiddag de zeesluis bij IJmuiden. Het is het derde weekend op rij waarin ze zich vastketenen aan de sluis, om zo cruiseschepen onderweg naar Amsterdam de doorgang te belemmeren. 

XR-demonstranten blokkeren Zeesluis IJmuiden voor derde weekend op rij - Foto: VLN

Update: 
Rond het begin van de avond is de demonstratie door de gemeente beëindigd. De demonstranten gaven geen gehoor aan een oproep van de politie om te vertrekken. Het negental is verwijderd en naar het station van Driehuis gebracht. Geen van de demonstranten is aangehouden, aldus de politie.

Het gaat om zo'n negen demonstranten, waarvan een deel zich rond 15.00 uur aan de reling op de sluis heeft vastgeketend. De actie van vandaag is specifiek gericht op de Resillent Lady, een cruiseschip dat vanuit het Britse Portsmouth onderweg was naar Amsterdam. 

De politie is op de hoogte van de demonstratie, maar komt nog niet in actie, laat een woordvoerder weten.

 

 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Voorschriften

Een woordvoerder van de gemeente Velsen benadrukt dat de gemeente gisteren voorschriften voor demonstraties op het sluizencomplex openbaar heeft gemaakt. "Wat daar wel en wat daar niet mag. Vandaag hebben we die informatie voorgelezen aan de demonstranten, en de informatie wordt ook nog uitgereikt."

Gelet op die voorschriften zijn de demonstranten nu in overtreding. Ze mogen namelijk niet op de sluisdeuren (de rood gearceerde gebieden op de afbeelding hieronder) demonstreren. 

"Het demonstreren in de aangegeven rode zone kan ernstige hinder voor het vaarverkeer opleveren. Blokkade van dit vitale proces heeft gevolgen in het Noordzeekanaalgebied, voor het landelijke scheepvaartverkeer en zelfs binnen andere delen van Europa", aldus burgemeester Dales van Velsen in de bekendmaking.

Verboden gebied voor demonstraties sluizencomplex IJmuiden - Foto: Velsen

Extinction Rebellion demonstreerde de afgelopen twee weekenden ook op de sluisdeuren. In het weekend van 8 augustus werd op die manier cruiseschip Jewel of the Seas belemmerd om naar Amsterdam te varen. Passagiers gingen in IJmuiden van boord, en werden daarvandaan met bussen naar Amsterdam of Schiphol gebracht. De politie kwam die dag niet in actie. De activisten vertrokken rond 7.00 uur 's ochtends. 

Lees ook

Een dag later was het opnieuw raak. Nadat de activisten het verzoek van de gemeente hadden genegeerd om te vertrekken, werd de Mobiele Eenheid (ME) ingezet om hen los te maken en te verwijderen.  Vorig weekend volgde de derde sluisblokkade. Ook toen werden vastgeketende en vastgelijmde demonstraten losgemaakt en verwijderd.

De burgemeester van Velsen benadrukt in de voorschriften dat activisten die zich toch op de sluisdeuren begeven in overtreding zijn. Een demonstratie kan worden beëindigd, 'indien deze hinder met andere maatregelen niet tijdig kan worden weggenomen'. Vooralsnog is de politie niet van plan de activisten van vandaag te verwijderen. 

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]