Ga naar Content

Thomas Brood in China: alle schoonmaakmiddelen moeten de prullenbak in

De Alkmaarse wielerploeg Parkhotel Valkenburg rijdt de komende 2,5 week twee koersen in China. In het kielzog van de renners is NH Sport-verslaggever Thomas Brood  meegereisd. Van alles wat hij op deze bijzondere trip meemaakt doet onze man in China verslag. 

Foto: NH Media

Zaterdag verzamelen we om een uurtje of tien op Schiphol. Het begint al lekker, want de Belgische mechaniekers zijn te laat, omdat hun treinen niet rijden. Deze trip lijkt wel een volksverhuizing. De ploeg bestaat uit zeven renners, maar er gaan tien fietsen mee. Verder allerlei reserve-onderdelen. Van extra wielen en kettingen tot bidons en voeding zoals potten eiwitpoeders en gelletjes. Bepakt en bezakt vertrekken we richting Azië.

Tekst gaat verder onder de X-post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Op de luchthaven van Guangzhou is er een enorm gedoe. Wij denken dat Schiphol groot is, maar doe dat bij Guangzhou maar keer vijf. Ook de wachtrijen zijn vijf keer zo lang. Bij de douane wordt alles overhoop gehaald. Voor de reis heb ik een camera, laptop en allemaal technische spullen mee. Het lijkt wel of de Chinezen een obsessie voor batterijen hebben. Alles moet uit de tassen. Echt alles. De schoonmaakmiddelen van de ploeg vinden de Chinezen blijkbaar niet leuk. Die gaan linea recta de prullenbak in.

"Terwijl ik me op de luchthaven zit op te vreten hoe het allemaal gaat, blijft ploegleider Paul Tabak rustig"

NH Sport-verslaggever Thomas Brood

We hebben een scherpe aansluiting op onze vlucht naar Hainan, een soort tropisch eiland. Terwijl ik me op de luchthaven zit op te vreten hoe het allemaal gaat, blijft ploegleider Paul Tabak rustig. Hem maken ze de pis niet lauw. Net op tijd halen we onze aansluiting, doordat we met zo'n Chinees karretje en gierende banden naar de gate zijn gereden.

Tekst gaat verder onder de foto.

Parkhotel Valkenburg in China - Foto: NH Sport/Thomas Brood

Op Hainan is het zo'n 35 graden. Dinsdag begint daar de Ronde van Hainan. Een pittige koers waar onder andere ook het team van Astana aan meedoet. Parkhotel Valkenburg is een continentale ploeg die je het beste in het voetbal kunt vergelijken met de eerste divisie in Nederland. Sponsor Parkhotel Valkenburg stopt de centjes erin, maar het hoofdkwartier van de ploeg zit in Alkmaar. Ploegleider Paul Tabak komt uit Bergen en er zijn drie Noord-Hollandse renners mee: Jesper Rasch uit Zandvoort, Niek Voogt uit Ouderkerk aan de Amstel en Maxime Duba uit Alkmaar.

Tekst gaat verder onder de X-post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Na aankomst in het hotel zetten de mechaniekers en Paul de fietsen in elkaar. De renners gaan even rusten en besluiten aan het einde van de middag nog even een uurtje te gaan fietsen. Ik ga achter ze aan om met een speciale camera mooie beelden te schieten.  

Tekst gaat verder onder de foto.

Parkhotel Valkenburg in China - Foto: NH Sport/Thomas Brood

Onderweg maken we de meest gekke dingen mee. Van vuur langs de weg (vanwege vuilnis dat wordt verbrand) tot kuddes koeien op de weg en een vrachtwagen die een lading ijsblokjes verliest. Bovendien trekken die hoogblonde jongens op de fiets aardig wat bekijks. Als ze in een supermarkt een paar ijsjes halen, wil een aantal Chinezen met ze op de foto. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Renners Parkhotel Valkenburg in Chinese supermarkt - Foto: NH Sport/Thomas Brood

Terug in het hotel sluiten we af met een plons in het zwembad. Het ziet er fantastisch uit met al die palmbomen er omheen. Maandag begint de voorbereiding op de wedstrijd met een trainingsritje en de ploegleidersbespreking. Jesper Rasch heeft de eerste rit met rood omcirkeld. Het is een vlakke etappe en dat ligt de sprinter wel. Ik kijk nu al uit naar die rit.

Parkhotel Valkenburg wordt opgewacht in China - Foto: NH Sport/Thomas Brood

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52