Ga naar Content

Burgemeester noemt brand in Hensbroek "van unieke omvang"

De zeer grote brand die vanochtend ontstond in een agrarisch bedrijf in Hensbroek was van "unieke omvang", zegt burgemeester Monique Bonsen-Lemmers van de gemeente Koggenland. "De rookwolk was gitzwart en in de wijde omtrek te zien. Ik denk dat iedereen in Koggenland en omstreken het wel heeft gezien, dus dat is enorm schrikken."

Het vuur ontstond vanmorgen in een kas van het bedrijf, waarin tulpen en tulpenbollen in plastic kratten opgeslagen lagen. Vervolgens greep het vuur snel om zich heen. Door de enorme rookpluim die ontstond werden omwonenden gewaarschuwd met een NL-Alert met het advies om ramen en deuren gesloten te houden.

Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio was het vuur al van ver zichtbaar. "Vanuit Berkhout en Hoorn kon je de brand eigenlijk al zien", vertelt ze. Ook zag de woordvoerder dat de eerste brandhaarden van het vuur 'extreem' waren. "Heel veel plastic kratjes stonden opgestapeld in een rij van 40 meter. En die hebben allemaal brand gevat."

Kas volledig uitgebrand

De brand zou mogelijk zijn ontstaan bij een generator van het bedrijf. Het vuur was aan het begin van de middag onder controle, wel was de brandweer nog enige uren bezig met nablussen. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg. Een naastgelegen schuur is bespaard gebleven, maar de kas met tulpen is volledig uitgebrand. 

Het agrarische bedrijf blijft achter met een flinke schade. Hoeveel dat precies is, wordt uitgezocht, maar de kas kan als verloren worden beschouwd.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.