Ga naar Content

Hospice Bloemendaal komt er definitief niet, ondanks veel steun vanuit politiek en dorp

De familie van de overleden projectontwikkelaar Theo Eichholtz blijft bij het besluit om af te zien van het beschikbaar stellen van de villa aan Hospice Haarlem en Omstreken. In de buurt was weerstand tegen het plan om een hospice in het huis aan de Midden Duin en Daalseweg op te starten. De politiek steunde de komst, maar tevergeefs.

Dat laat Pauline Jäger, directeur van Hospice Haarlem en Omstreken, vanmiddag weten. "Aan dit besluit is zeer zorgvuldig onderzoek vooraf gegaan door de familie. Met pijn in het hart is het besluit weken geleden genomen. Het besluit zal, ondanks de recente reacties uit de politiek, niet veranderen en gezamenlijk zoeken wij naar een alternatieve locatie voor het hospice." In een hospice worden mensen tijdens de laatste fase van het leven verzorgd. 

Een groep buurtbewoners is tegen de komst van een hospice, omdat dat overlast met zich mee kan brengen. Van lichtjes die 's avonds branden tot veel geparkeerde auto's bij het hospice. Jäger noemt het woord 'verdrietig' als het over de negatieve kritiek gaat. Veel woorden wil ze er verder niet over kwijt.

Tekst loopt door na de foto.

Bloemendaalse villa wordt geen hospice als het aan omwonenden ligt - Foto: NH Media

De onrust in de buurt maakte veel los in de lokale politiek. Zowel het college als de raad reageerden juist positief op de komst een hospice langs de Midden Duin en Daalseweg. Hospice Haarlem en Omstreken heeft namelijk een tweede locatie hard nodig en dit was een prachtige schenking geweest.

Lees ook

'Ook heel veel positieve reacties'

Ondanks de brede steun uit de politiek, gaat het hospice er op deze locatie niet komen. "Er zijn op dit moment geen signalen die het besluit doen veranderen. De familie heeft er ontzettend veel energie in gestoken om er iets moois van te maken en ook veel tijd aan het onderzoek besteed. En zijn uiteindelijk dus tot dit besluit gekomen om een geschikter object te zoeken", vertelt Jäger.

"Ik wil wel benadrukken dat we ontzettend dankbaar zijn voor alle steun die we hebben ontvangen. We hebben heel veel positieve reacties van Bloemendalers ontvangen. Die ons juist verwelkomden. Dat positivisme is erg fijn om te ervaren", legt Jäger uit. "We gaan nu hard op zoek naar een alternatieve tweede locatie, als het kan in Bloemendaal. Wij hopen op steun bij deze zoektocht."

Informatieavond over palliatieve zorg

Op 19 september stond een informatieavond over palliatieve zorg gepland in het gemeentehuis van Bloemendaal, voor de inwoners van Zuid-Kennemerland. Ook Jäger is daar één van de sprekers. Die avond gaat gewoon door. "Uit de bezwaren van de Bloemendaalse buurtbewoners bleek dat er veel onduidelijk is over wat de komst van een hospice inhoudt. Het belang van deze informatieavond is daarom heel groot", besluit Jäger.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]