Ga naar Content

Pikzwarte rook en een keiharde knal: wat gebeurde er dinsdag bij Tata Steel?

Een grote zwarte rookpluim en harde knal veroorzaakten dinsdag opschudding rond Tata Steel in IJmuiden. Het staalbedrijf opende drukafsluitkleppen om een explosie te voorkomen, wat tot bezorgde reacties leidde onder omwonenden.

Foto: Stichting Gezondheid op 1

Een pikzwarte, honderd meter hoge rookpluim knalde afgelopen dinsdag uit één van de ovens van Tata Steel. Voor 40 tot 50 seconden werden omwonenden van het staalbedrijf in de IJmond opgeschrikt door een 'keihard gerommel'. Sommige zagen het vanuit hun tuin, anderen vanaf het strand bij Wijk aan Zee. Een groot aantal van hen noemt het moment 'angstaanjagend'. 

'Bom ontploft'

Niet veel later stromen de berichten bij stichting Frisse Wind binnen. Bestuurslid Sasha Voet 'is wel wat gewend', maar dit was anders. Voet: "Ik kreeg meer dan vijfentwintig gestreste mails en berichten binnen van bezorgde buren met foto's en video's van de gigantische pluim." 

Dat Tata Steel meer uitstoot dan officieel mag, is volgens het bestuurslid een gegeven. Het staalbedrijf kreeg afgelopen juli nog een boete vanwege het overtreden van milieuregels. Toch is het deze keer anders, zegt ze. "Het is zo visueel en angstaanjagend met dat geluid. Sommige mensen dachten dat er een bom was ontploft."

Tata Steel - Gezondheid op 1

De Omgevingsdienst komt op woensdag zelf met een verklaring op X. De dienst laat weten door Tata Steel op de hoogte te zijn gebracht van een 'ongewoon voorval' en dat er een rookpluim te zien was bij Hoogoven 6. De inspecteurs, op dat moment aanwezig bij Tata en getuigen van de grote zwarte rookpluim, starten een onderzoek. 

Drukafsluitkleppen

Volgens de woordvoerder van de Omgevingsdienst was de enorme rookpluim en knal het product van een 'veiligheidsding'. Dat wil volgens hem zeggen: als de druk in de oven te groot wordt, dan springen er zogenoemde drukafsluitkleppen open. Iets wat afgelopen dinsdag bij Hoogoven 6 gebeurde.

Een veiligheidsregel die je moet nemen, omdat je niet wil dat de boel explodeert, aldus de woordvoerder. Waarom de druk in de oven zo hoog is opgelopen, is op dit moment onduidelijk en wordt onderzocht. De woordvoerder laat weten acht meldingen binnen te hebben gekregen over het 'ongewone voorval'. Of daarbij gezondheidsrisico's voor de omgeving zijn ontstaan, is niet bekend. 

Lees ook