Ga naar Content

Zweten geblazen: Amstelveners voeren in gloeiendhete kas gesprek over hittestress

Extreme hitte komt door klimaatverandering steeds vaker voor. Amstelveners konden gisteren in een kas midden op het Stadsplein alvast voelen hoe dat is. In temperaturen die opliepen tot boven de 50 graden voerde de gemeente met inwoners een gesprek over hittestress.

De temperaturen in de kas liepen hoog op - NH Nieuws

Zó warm zal het voorlopig niet worden, maar de verwachting is wel dat temperaturen van boven de 40 graden over 25 jaar 's zomers vaker voorkomen. Tot nu toe werd het slechts één keer écht zo warm in Nederland. 

De gemeente Amstelveen wil voorbereid zijn. "We willen niet als bestuurders in 2050 zeggen: 'Wat hebben ze toen allemaal voor stomme dingen gedaan'", vertelt wethouder groen en duurzaamheid Floor Gordon. In de kas voerde ze gesprekken met inwoners en organisaties. De gemeente moet volgens haar in eerste instantie zelf gaan kijken op welke plekken ze voor verkoeling kan zorgen.

"Het is natuurlijk heel erg als je niet de financiële middelen hebt om voor je eigen verkoeling te zorgen"

Floor Gordon - wethouder groen en duurzaamheid Amstelveen

"Wat ik heel belangrijk vind, is dat mensen straks als individu de ruimte hebben om de koelte op te zoeken. Het is natuurlijk heel erg als je in een klein huurwoninkje zit dat enorm opwarmt en je hebt niet de financiële middelen om op dat moment voor je eigen verkoeling te zorgen. Wij moeten zorgen dat mensen de keuze hebben om die koelte wel te vinden."

Dat betekent dat plekken waar het nu snel warm wordt heringericht moeten worden. De locatie waar de kas staat is dan ook niet zomaar gekozen. "Onder andere het Stadsplein kwam er bij ons uit als een van de locaties met heel veel hittestress, maar ook heel veel schoolpleinen en de ziekenhuislocatie. Dat zijn toch echt wel belangrijke plekken, ook voor kwetsbare mensen."

Plan voor koeler Stadsplein

Voor de transformatie van het kale Stadsplein is inmiddels een plan. Lichte tegels, groene eilanden met schaduwplekken en watervoorzieningen moeten daar in de toekomst voor verkoeling gaan zorgen. 

Maar je moet volgens Gordon ook nadenken over je gebouwen en het gebruik daarvan. Groene gevels en daken en goede zonwering is bijvoorbeeld belangrijk. Grote ramen waar de zon de hele dag op schijnt helpen niet mee. "Als je er écht wat aan wil doen, moet je het al aan het begin bij de ontwerpopgave meegeven als randvoorwaarde of eis, want dingen aan de achterkant herstellen is een stuk lastiger."

Inwoners kunnen zelf ook een handje helpen om  Amstelveen te verkoelen. Voor het vergroenen van hun tuinen en gevels kunnen zij subsidie krijgen van de gemeente.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]