Ga naar Content

Loting Europa League: AZ tegen AS Roma en Spurs, Ajax treft Lazio Roma

AZ speelt in de vernieuwde Europa League onder meer tegen Tottenham Hotspur, AS Roma en het Hongaarse Ferencvaros van voormalig AZ-trainer Pascal Jansen. Ook Ajax krijgt bezoek uit de Italiaanse hoofdstad: Lazio Roma is één van de tegenstanders. Dat is de uitkomst van de loting vanmiddag in Monaco. 

Foto: Pro Shots /

In totaal spelen AZ en Ajax acht wedstrijden waarvan vier thuis en vier uit. 

In Alkmaar krijgt AZ bezoek van: AS Roma., Elfsborg (Zweden) en twee Turkse clubs Fenerbahce en Galatasaray. De uitwedstrijden zijn bij Tottenham Hotspur, Ferencvaros, Loedogorets (Bulgarije) het Spaanse Athletic Bilbao.  

"Geweldig om dit soort wedstrijden te spelen"

AZ-technisch directeur Max Huiberts

Technisch directeur Max Huiberts van AZ reageerde bij Ziggo Sport op de loting: "Er spelen een hoop goede ploegen in de Europa League. Dat is toch wat anders dan de Conference League. Tottenham maakt het leuk. Onze nieuwe spits zal het leuk vinden om terug te gaan naar de club waar hij gespeeld heeft (Troy Parrott, red.). Het is geweldig om dit soort wedstrijden te gaan spelen."

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

De loting van AZ - Foto: X: @AZalkmaar

De supporters van Ajax krijgen in de Johan Cruyff Arena Lazio Roma, Maccabi Tel Aviv (Israël) en twee Turkse topploegen te zien: Galatasaray van voormalig Ajacied Hakim Ziyech en Besiktas van trainer Giovanni van Bronckhorst. 

De Amsterdammers spelen uit tegen Slavia Praag, FK Qarabağ (Azerbeidzjan), Real Sociedad (Spanje) en RK RFS uit Letland.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

De loting van Ajax - Foto: X: @AFCAjax

Competitiefase

Er wordt dit seizoen voor het eerst niet meer gespeeld in acht groepen van vier clubs. De opzet is nu zo dat er één ranglijst van 1 tot en met 36 wordt gemaakt. De eerste acht teams gaan direct door naar de knock-out fase. De nummers 9 tot en met 24 spelen een tussenronde en wie op plek 25 of lager eindigt, is uitgeschakeld. Clubs gaan dus niet een niveau lager verder in de Conference League. 

Ajax was ingedeeld in pot 1 en wist daardoor dat het slechts één van de op papier sterkste ploegen zou kunnen treffen. In pot 1 zaten onder meer Tottenham Hotspur, Manchester United en AS Roma.

AZ zat op basis van de sportieve prestaties in het recente verleden in pot 2 met onder andere  Olympique Lyon en Real Sociedad. Het was niet mogelijk dat AZ en Ajax tegen elkaar zouden spelen of tegen FC Twente, de derde Nederlandse club in de Europa League. 

Speelschema

Het speelschema wordt morgen bekend gemaakt door de UEFA. De eerste wedstrijden zijn woensdag 25 en donderdag 26 september. Donderdag 30 januari is de laatste speelronde van de competitiefase. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52