Ga naar Content

Rechtszaal loopt leeg als schutter die Lavernie doodschoot laatste woord krijgt

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, moet de 27-jarige Kevin S. uit Den Helder zeventien jaar de gevangenis in voor het doodschieten van zijn stadsgenoot Lavernie Martis (25). Aan de schietpartij vorig jaar augustus, waarbij nog twee mensen gewond raakten - van wie één zwaargewond, ging een ruzie vooraf. S. heeft verklaard 'bang te zijn geweest' voor Lavernie.

Foto: NH Media

Al de hele avond was het onrustig in en rond café de Bierbron aan de Bassingracht in Den Helder. Dankzij camerabeelden - die vandaag tijdens de zitting in de rechtbank werden getoond - is goed te reconstrueren wat er gebeurde op die bewuste avond en nacht.

Lavernie had rond half elf in de avond van 4 augustus 2023 een eerste woordenwisseling met een van de aanwezigen in het café. Waar die ruzie precies over ging, is niet helemaal duidelijk. Een rode draad in alle verklaringen lijkt Lavernies vriendin te zijn - er zou een nare opmerking zijn gemaakt richting haar. Lavernie zou het voor haar hebben opgenomen.

Later die avond zocht het slachtoffer nog een paar keer de confrontatie op met zowel deze als een andere cafébezoeker. De fatale schietpartij vond vlak na sluiting, voor de deur van het café plaats. Op de beelden is te zien dat Lavernie om een auto heen loopt, richting de twee mannen met wie hij een conflict had. Hij lijkt iemand te willen slaan. Op dat moment klinkt er een schot. De 25-jarige man wordt geraakt in zijn bil en rent weg.

Tweede slachtoffer

Schutter S. (27) loopt om de auto heen en gaat in tegengestelde richting als Lavernie. Dan stopt hij, draait zich om en schiet nog eens vier keer. Een van de kogels wordt opgevangen door een andere man tegen wie Lavernie in de haast aanloopt, die zwaargewond raakt.

Hoewel hij ernstige verwondingen heeft opgelopen, overleeft hij de schietpartij wel, net als een derde persoon die lichtgewond raakt. Voor Lavernie Martis (25) loopt het anders af. Hij overlijdt later die nacht aan zijn verwondingen. Hij is drie keer geraakt; het fatale schot is een schot in de buik waardoor hij extreem veel bloed heeft verloren.

"Ik was bang, het ging allemaal zo snel"

Kevin S. (27), hij bekende die bewuste nacht van 4 op 5 augustus 2023 te hebben geschoten

Waarom juist S. heeft geschoten, wil de rechter weten. Want hij leek niet betrokken bij de ruzies en conflicten van Lavernie. Sterker nog: op de beelden is te zien dat Lavernie vlak voor de fatale schietpartij langs S. liep en hem helemaal geen aandacht schonk.

De 27-jarige Kevin S. geeft aan dat hij 'bang was voor Lavernie'. "Ik dacht dat hij mijn vrienden iets aan ging doen." Hij voegt toe dat het 'allemaal zo snel ging'. Al de hele avond liep S. met een doorgeladen wapen rond, vertelt hij. Die droeg hij bij zich vanwege een al langer lopende dreiging. Met Lavernie had het niets te maken.

Pijp

Wel had het 25-jarige slachtoffer, naar verluidt, gezegd dat hij een 'pijp' (pistool, red.) zou halen en mensen zou doodschieten. Toen hij naar zijn broek greep, was S. bang dat hij op dat moment een wapen zou pakken. "Ik dacht: 'het was hij of ik'", zo verklaarde hij kort na de schietpartij aan de politie. Later bleek dat Lavernie helemaal geen pistool bij zich had.

Na de schietpartij vluchtte S. Enkele dagen later gaf hij zichzelf aan bij de politie. Het wapen is nooit gevonden; volgens S. heeft hij hem aan iemand gegeven en is het weggegooid.

Tekst gaat onder de foto door.

Café de Bierbron, de schietpartij vond voor de deur van het café plaats. - Foto: Google Streetview

Het is niet voor het eerst dat S. zich moet verantwoorden tegenover justitie. Hij heeft een strafblad en zat ten tijde van de schietpartij in zijn proeftijd. De problemen ontstonden in zijn puberteit. Uit onderzoeken blijkt dat hij een iets ondergemiddeld intelligentieniveau heeft, diverse stoornissen heeft en verslaafd is aan drugs. Vanuit de ADHD, die bij hem is vastgesteld, heeft hij minder overzicht op een situatie en handelt hij impulsiever dan andere mensen. Daardoor is hij licht verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.

Zelf wilde hij tijdens de rechtszitting niet veel kwijt over zijn persoonlijke situatie - hij heeft een dochtertje met wie hij geen contact heeft en voor hij in de gevangenis belandde, had hij werk.

Diepe littekens

De rechtszaal zit vanmiddag vol met familie en vrienden van zowel Lavernie als het andere slachtoffer. Lavernies zussen maken gebruik van hun spreekrecht. Zijn zusje was er bij toen haar broer werd neergeschoten en heeft die nacht nog geprobeerd hem te helpen: "Ik zie hoe ik mijn broer in mijn armen houd. Ik hoor zijn laatste woorden in mijn oren echoën. Dat ik hem niet heb kunnen redden, het zien van zijn bloed. Het zijn diepe littekens in mijn ziel."

Dat 'slechts' één iemand om het leven is gekomen, mag een wonder heten, vindt de officier van justitie, gezien het feit dat er tijdens de schietpartij heel veel mensen omheen stonden.

Laatste woord

Als S. de gelegenheid krijgt om het laatste woord uit te spreken, loopt demonstratief vrijwel de hele zaal leeg. Wanneer hij begint met spreken, roept Lavernies vader hard 'hij liegt' en loopt vervolgens de rechtszaal uit. De rechter verzoekt de overige aanwezigen om nu ook te vertrekken als ze 'hun mond niet kunnen houden'. S. geeft in zijn laatste woord aan 'zich te schamen voor wat er is gebeurd'. "Ik heb dit nooit gewild. Elke dag hoop ik dat ik het kon terugdraaien." Hij richt zich tot Lavernies familie. "Ik hoop dat jullie het een plekje kunnen geven en hoop oprecht dat het beter met jullie mag gaan. Het spijt me heel erg."

De officier eist zeventien jaar gevangenisstraf tegen S., bovendien wordt voor tienduizenden euro's aan smartengeld gevorderd voor onder meer de vader en moeder, zussen en vriendin van Lavernie alsook het tweede slachtoffer. Over drie weken doet de rechter uitspraak.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]