Ga naar Content

Olympische medaillewinnaars Maartje en Lisanne krijgen gouden sportspeld tijdens unieke huldiging

Als een koningin in de koets en op een berrie over de kaasmarkt. Olympische medaillewinnaars Maartje Keuning en Lisanne de Witte zijn vrijdag op typische Alkmaarse wijze gehuldigd. Keuning won op de Spelen het brons met haar waterpoloteam en De Witte won zilver met de 4x400-meter estafetteploeg. Bekijk hieronder de reportage van de huldiging.

Maartje Keuning en Lisanne de Witte krijgen typisch Alkmaarse huldiging - NH/Frank Veenhof

Familie en vrienden zijn vrijdagochtend uitgenodigd in de Prinsenzaal op het Stadhuis van Alkmaar. Daar krijgen Maartje en Lisanne de gouden sportspeld van wethouder Christiaan Peetoom. Vervolgens gaan de dames in een koets richting de kaasmarkt op het Waagplein.

Bijzonder

Het is druk in de binnenstad van Alkmaar en de topsporters genieten met volle teugen van de huldiging. "Het was heel bijzonder", vertelt Maartje Keuning uit Stompetoren. "We waren blij dat we met zijn tweeën waren, want het voelde heel erg celeberty-achtig", lacht de 26-jarige.

Ook Lisanne de Witte moest de afgelopen weken wennen aan alle aandacht. "We zijn bij de koning geweest en nu weer dit. Het was echt bizar allemaal: een rollercoaster", zegt de atlete uit Heiloo.

Na de rit met de koets kwamen de Olympiërs aan op de kaasmarkt. Je zou zeggen op bekend terrein, maar niets is minder waar. "Ik ben hier zo vaak in de binnenstad geweest, maar eigenlijk nog nooit echt op de kaasmarkt", lacht Lisanne.

De tekst gaat verder onder de foto.

Lisanne de Witte en Maartje Keuning tonen hun eremetaal op de kaasmarkt - Foto: NH/Frank Veenhof

Topsport gaat niet altijd over rozen en daarbij is de steun van naasten onmisbaar. Tijdens de uitreiking van de gouden sportspeld hebben beide dames mooie woorden voor hun familieleden en vrienden. 

Speciale Olympische Spelen

"Er zit ook heel veel van jullie in deze medaille en ik hou van jullie", zegt Maartje Keuning. Voor de 31-jarige Lisanne de Witte was het haar derde deelname aan de Olympische Spelen. "Maar deze was echt het meest speciaal, omdat iedereen van jullie er was in Parijs", vertelt ze in de volle Prinsenzaal.

Of Maartje en Lisanne over vier jaar weer deelnemen aan de Olympische Spelen weten ze nog niet. Ze gaan in ieder geval door met hun sport en bekijken het per jaar. Bekijk hieronder de volledige interviews met Maartje Keuning en Lisanne de Witte.

Maartje Keuning: "Ik vind waterpolo nog veel te leuk" - NH/Frank Veenhof

Lisanne de Witte stopt nog niet: "Ik heb nog iets in me dat verder wil" - NH/Frank Veenhof

Lees ook