Ga naar Content

Grote opkomst bij campingprotest in Vogelenzang: "Dit geeft hoop''

Een massaal protest in Vogelenzang vrijdagavond van kampeerders die hun camping moeten verlaten omdat de nieuwe eigenaar er een bungalowpark van wil maken. Het overkwam Camping Sandevoerde in Zandvoort, Camping Vogelenzang en Camping de Westeinder in Rijsenhout. Of de actie wat oplevert, moet nog blijken. "Dat zien we dan wel weer'', zegt Samira van Sandevoerde. "In elk geval geeft het hoop. We staan er niet alleen voor."

Het protest, een initiatief van Sandra Beckerman, Tweede Kamerlid voor de Socialistische Partij, moet minister Mona Keizer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening overtuigen van nut en de noodzaak van authentieke campings. Beckerman vindt dat er een wet moet komen die de kampeerders beschermt tegen roofinversteerders die dure chalets willen bouwen op 'hun' camping. 

Tekst gaat verder onder de reportage over de protestactie.

Actie kampeerders - NH Nieuws

"Het is te gek voor woorden dat we ons paradijsje moeten opgeven voor investeerders die er geld aan willen verdienen", zegt Samira. Net als de andere kampeerders staat zij al tientalen jaren op Sandevoerde. Dat ze daar ooit weg moet, kan ze zich niet voorstellen. Ze laat het ook zeker niet gebeuren. De 'Sandevoerders' zijn strijdbaar. "Desnoods leggen we de hele toegangsweg naar Zandvoort plat", zei een van hen eerder. 

De kampeerders van Sandevoerde voelen zich in de steek gelaten door de wethouder (Martijn Hendriks). Die zit volgens hen op schoot bij de nieuwe eigenaar. Ze vrezen dat er hoe dan ook luxe bungalows komen op hun camping.

Konijn uit hoge hoed

Bij Camping Vogelenzang is de situatie minder zorgwekkend. De gemeenteraad van Bloemendaal, waar Vogelenzang onder valt, heeft bepaald dat de nieuwe eigenaar een vergunning moet hebben om het terrein te kunnen volbouwen met bungalows. Toch zijn de kampeerders er niet gerust op. Ze vrezen dat MarinaParken, de nieuwe eigenaar, nog met een konijn uit de hoge hoed tevoorschijn komt. "Het ziet er goed uit", zegt Armando Piers, woordvoerder van het bestuur. "Dankzij de steun van de gemeente hebben we vertrouwen dat het goed komt, maar we juichen niet te vroeg."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.