Ga naar Content

Campinggasten Vogelenzang en Sandevoerde samen in actie: "Red de camping!"

De landelijke SP en actievoerende campinggasten gaan de krachten bundelen. Op vrijdag 30 augustus laten ze bij het dorpshuis in Vogelenzang van zich horen. De SP en de vaste recreanten verzetten zich tegen de 'verroompottisering' van traditionele familiecampings en natuurgebieden. "Wij willen niet wijken voor de rijken!"

Niet wijken voor de rijken, campinggasten voeren actie - Foto: NH Media

Steeds meer campings worden opgekocht door investeerders die er dure vakantiewoningen neerzetten. Vaste gasten met een stacaravan moeten dan wijken. Dat geldt in de regio Haarlem en omstreken voor camping Vogelenzang in de gemeente Bloemendaal en camping Sandevoerde in Zandvoort. 

'Red de Camping'

De vaste campinggasten doen er alles aan om te voorkomen dat ze moeten vertrekken en hun investering kwijt zijn. Ze worden daarin gesteund door SP-Kamerlid Sandra Beckerman. Zij diende afgelopen jaar de initiatiefnota 'Red de Camping' in. Beckerman vindt dat de landelijke politiek in actie moet komen om recreanten met een eigen stacaravan of chalet beter te beschermen. 

"De camping is de samenleving in het klein"

Sandra Beckerman, SP

Met de actie op camping Vogelenzang wil Sandra Beckerman de druk opvoeren bij minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. De minister en leden van de Tweede Kamer zijn ook uitgenodigd voor de actiedag.

"De afgelopen jaren ben ik op veel campings geweest en heb ik met veel recreanten gesproken. Velen moesten wijken voor de rijken en verloren hun plek", zegt Beckerman. "Wat me de afgelopen jaren raakte, was de menselijke kant. De ziel en zaligheid die mensen investeren in hun geliefde camping. De camping is de samenleving in het klein."

'Verroompottisering'

De term verroompottisering staat voor het volbouwen van natuurgebieden met luxe vakantieparken, waardoor grote investeerders het alleenrecht krijgen op dat gebied. Dat gaat ten koste van particulieren en kleinere campings. Mensen met een vaste staanplaats op een camping hebben dan het nakijken.

Bekende investeerders zijn bedrijven als Landal, EuroParcs en Roompot. Op die laatste is de term gebaseerd. 

Als het aan de SP ligt, krijgen recreanten met een vaste standplaats voortaan huurbescherming. Ook zou in de wet moeten worden vastgelegd dat de vaste recreanten het eerste recht moeten krijgen bij de verkoop van hun camping. Zo kochten recreanten eind 2022 camping Meerzicht in Matsloot - op de grens van Groningen en Drenthe - terug van EuroParcs. 

Sandevoerde en Vogelenzang

In onze regio zijn twee familiecampings overgenomen door investeerders. Camping Vogelenzang is nu eigendom van MarinaParken. Dat wil 350 dure chalets bouwen. De bouw is overigens stilgelegd door de gemeente Bloemendaal. De eigenaar heeft werkzaamheden zonder vergunning laten uitvoeren en moet daar nu alsnog vergunning voor krijgen. Bovendien is het bedrijf te laat met het aanvragen van een bouwvergunning voor de chalets. 

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Artist impression van het nieuwe park op de plek van Camping Vogelenzang - Foto: Website MarinaParken

Camping Sandevoerde in Zandvoort is opgekocht door Kennemer Park. Dat bedrijf wil 250 vakantiewoningen bouwen op het terrein, dat grenst aan een Natura-2000 gebied. De verantwoordelijk wethouder zegt dat die plannen in het bestemmingsplan passen.

Veel verzet

Op beide campings is er veel verzet tegen de overname en de geplande bouw van vakantiewoningen. De campinggasten op Sandevoerde stapten al twee keer naar de rechter en kregen beide keren gelijk. Maar dat weerhoudt de eigenaar er niet van zijn plannen door te zetten. In september behandelt de gemeenteraad van Zandvoort de kwestie opnieuw.

De actie 'Red de Camping' bij het dorpshuis in Vogelenzang begint op 30 augustus om 17.00 uur met een workshop over de manier waarop recreanten hun standplaats kunnen behouden. Om 19.00 uur volgt dan een protestactie. Het dorpshuis is te vinden aan de Henk Lensenlaan.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]