Ga naar Content

Bart (36) voorlopig niet dakloos, campingbewoner vindt tijdelijke slaapplek

Goed nieuws voor Bart Zomerdijk. Afgelopen weekend leek de daklozenopvang onontkoombaar. Net als andere bewoners van camping Ursemmerhof in Ursem moest hij dit weekend zijn chalet uit. Maar dankzij hulp uit zijn netwerk, heeft hij in ieder geval tot in oktober onderdak gevonden. 

Foto: NH Media

"Ik ben heel blij dat het gelukt is tijdelijk wat te vinden, want ik zat echt met mijn handen in het haar", vertelt Bart (36). Tot 22 september kan hij terecht in het huis van een vriendin die dan weg is. Daarna is het huis van zijn zus een maand beschikbaar. "Dus tot 22 oktober heb ik een dak boven m'n hoofd en heb ik de ruimte om zaken op orde te krijgen."

Camping moet luxe chaletpark worden

En daarmee doelt hij op het al langer slepende conflict tussen de eigenaar van de camping, Ursemmerhof BV, en de bewoners. Twee jaar geleden kocht Bart een chalet voor 35.000 euro om daar het grootste deel van het jaar te kunnen wonen. Maar slechts vijf dagen later ontving hij een brief met de mededeling dat de grond waarop zijn chalet staat, was verkocht. "In feite verloor ik binnen vijf dagen 35.000 euro",

De eigenaren van willen het park herstructureren en ombouwen tot een luxe chaletpark. Maar de bewoners willen hun plek niet opgeven. Er kwamen rechtszaken, waarvan er bij twee nog een hoger beroep volgt. 

Verblijf in daklozenopvang voorkomen

Maar wel kwam er toestemming om de nutsvoorzieningen af te sluiten en dat gebeurde gisteren. Daardoor dreigde voor Bart de daklozenopvang, maar dat heeft hij dus weten te voorkomen. "Ik ben heel blij dat er hulp is gekomen vanuit mijn netwerk. Ik hoop dat er in de tussentijd meer nieuws komt over de toekomst."

Voor de bewoners is de inzet van de rechtszaken om te kunnen blijven, en anders in ieder geval gecompenseerd te worden. "Ik snap niet dat de eigenaren niet met ons in gesprek zijn gegaan. Dit moet je toch in overleg met elkaar kunnen oplossen."

Tekst gaat verder onder de foto.

Afgelopen weekend brandde een stacaravan uit op de camping - Foto: Inter Visual Studio

Tweede brand in 1,5 week tijd op camping

Bart gaat dus tijdelijk ergens anders wonen, maar sommige andere campingbewoners hebben een aggregaat aangezet om toch stroom te hebben. Ze weigeren de camping te verlaten. Ook werden de bewoners opgeschrikt door een brand gisteren, waarbij een stacaravan werd verwoest. De politie sluit brandstichting niet uit. De eigenaar heeft aangifte gedaan, maar verder wil de politie er niks over kwijt.

Het is de tweede brand in anderhalve week tijd. "Daarvoor is het ook al een keer gebeurd", vertelt Bart. "Ik heb er in mijn wanhoop wel eens over nagedacht om mijn chalet in brand te steken en dan het verzekeringsgeld op te strijken. Maar ik kan niet moedwillig iets in brand steken." 

Hij hoopt nog steeds op een goede oplossing voor de campingbewoners. Wanneer de rechtszaken dienen is nog onduidelijk. 

Bekijk hieronder de reportage van afgelopen weekend die we met Bart maakten:

Bart (36) verloor 35.000 euro en zijn thuis in vijf dagen: "Dus dan sta ik gewoon op straat" - NH Nieuws

Lees ook