Ga naar Content

Haperende techniek kost Geert Schipper zilver bij paratriathlon: "Toch blij met brons"

Geert Schipper won vandaag brons op de paratriathlon, al voelt het voor hem een beetje als verliezen. Een technisch probleem zorgde ervoor dat de Spanbroeker (46) niet meer kon schakelen tijdens het onderdeel wheelen, waardoor hij werd ingehaald. Daardoor zat er niet meer in dan een derde plek. "Maar ik ga gelukkig zijn met brons. Hoeveel mensen kunnen nou zeggen dat ze zo'n medaille hebben gewonnen?"

Foto: Mathilde Dusol

Een paar uur na de wedstrijd weet hij nog steeds niet wat er mis ging tijdens het wheelen (rijden in een racerolstoel). Bij het ingaan van het laatste onderdeel van de paratriathlon, en ook nog eens zijn sterkste, kon hij ineens niet meer schakelen.

Niet meer schakelen door defect

"Ik heb de shifter nog opgeladen, maar hij deed het onderweg gewoon niet. Naar boven gaat dan nog wel, maar naar beneden was ik een koffiemolentje aan het draaien. Ik kon niet meer schakelen en het verzet was zo licht dat ik niet meer kon bijtrappen."

Schipper, die in 2004 na een vliegtuigongeluk een incomplete dwarslaesie opliep, lag toen op een tweede plek, maar werd uiteindelijk ingehaald door de Oostenrijker Florian Brungraber. "Op een gegeven moment verdween hij uit het zicht en wist ik dat ik hem niet meer kon inhalen."

'Dacht even dat ik vierde lag'

Een derde plaats was dus het maximaal haalbare, al vreesde de atleet uit het West-Friese Spanbroek even dat hij net als tijdens de Paralympics in Tokio, drie jaar geleden, vierde zou worden. "Ik dacht op een gegeven moment ook dat ik vierde lag, ging gelijk heel hard wheelen. Maar toen zei mijn coach dat ik derde lag."

Hij kwam uiteindelijk een minuut na winnaar Jetse Plat uit Amsterdam over de finish. "Ik moet het nog verwerken. Maar ik wilde op het podium eindigen en dat mijn gezin erbij was. En dat is gelukt. Mijn gezin is goud voor mij, brons is slechts de kleur van het metaal."

Ondanks dat Schipper vooraf zei alleen voor goud mee te doen, genoot hij wel van de podiumceremonie, waar het Wilhelmus werd gespeeld voor winnaar Jetse Plat. "Dan zie je de vlag omhoog gaan, en hoor je het volkslied. Dat was toch ook deels voor mij."

Van brons, naar een koud biertje en Disneyland Paris

Nu kijkt hij vooral uit naar een biertje. "Zo'n lekkere koude, misschien wel twee", vertelt hij lachend. "Vanavond is er ook nog een huldiging." En daarna worden de Paralympics ingeruild voor Disney-figuren. 

"Mijn vrouw en kinderen verblijven op een vakantiepark, vlak bij Disneyland Paris. Daar blijven we tot zondag. Misschien bezoek ik ook nog wat evenementen van Paralympics, maar ik heb nog niks gepland staan."

Trotse burgemeester Opmeer
Burgemeester Gerard van den Hengel van Opmeer laat in een reactie weten trots te zijn op Geert Schipper. “Met zijn tomeloze inzet en doorzettingsvermogen is Geert een voorbeeld voor velen. Dat hij brons heeft gehaald in Parijs is een fantastische prestatie en verdient een hartelijke felicitatie: proficiat Geert!”

Bekijk hieronder hoe Schipper voor het oog van zijn familie als derde over de finish kwam in Parijs.

Geert Schipper rijdt voorbij zijn familie naar de finish - NH Nieuws

Lees ook