Ga naar Content

Thomas Brood in China: afzien in de hitte

De Alkmaarse wielerploeg Parkhotel Valkenburg rijdt in augustus en september twee meerdaagse koersen in China. In het kielzog van de renners is NH Sport-verslaggever Thomas Brood meegereisd. Van alles wat hij op deze bijzondere trip meemaakt, doet onze man in China verslag. 

Foto: NH Media

De Ronde van Hainan zit erop en die is sportief niet verlopen zoals gehoopt. Mede door de extreme hitte stapten drie van de zeven renners van Parkhotel Valkenburg voortijdig af. Vorig jaar schreef Jesper Rasch nog een etappe op zijn naam, maar dit keer komt de Zandvoorter in de sprint niet verder dan twee zesde plaatsen. 

"Dat de Nederlanders overal aan meedoen, wordt gewaardeerd door de Chinezen"

NH Sport-verslaggever Thomas Brood

Bij het slotfeest op zaterdag steelt de ploeg echter wél de show. De Chinezen maken er een feestje van met muziek, dans en allerlei toeters en bellen. Een aantal renners van de Alkmaarse ploeg wordt het podium opgetrokken en die laten zien dat ze behoorlijk goed kunnen dansen. Dat de Nederlanders overal aan meedoen, wordt gewaardeerd door de Chinezen.

Tekst gaat verder onder de foto's.

En of de ploeg nog niet genoeg spullen uit Alkmaar had meegenomen, heeft ploegleider Paul  Tabak hier ook nog een wasmachine gekocht. Natuurlijk heb je in het hotel de laundry service, maar daar sta je met twintig ploegen in de rij.

Bult kleding

Iedere dag moet de was gedaan worden voor renners én staf. Door die hitte is dat een bult kleding, waardoor een wasmachine aanschaffen makkelijker is. Hij staat in de doucheruimte en Tabak draait een stuk of vijftien wassen op een dag. Iedereen brengt keurig z'n waszak en als het daarna is opgehangen, is het zo droog. Dag in dag uit gaat dat zo. 

Tekst gaat verder onder de foto's.

Als het goed is komt de wasmachine met een Chinese ploeg van Hainan mee naar Nanchang voor de tweede koers die Parkhotel Valkenburg rijdt: de Ronde van Poyang Lake.

Die ploeg rijdt met trucks en neemt de wasmachine mee. Vorig jaar heeft Meindert Weulink na afloop tegen betaling de wasmachine mee naar Nederland genomen, omdat hij net op zichzelf woonde. Wat er met deze machine gaat gebeuren, is nog niet bekend, maar waarschijnlijk schenkt Tabak hem aan deze Chinese ploeg. 

Tekst gaat verder onder de foto's.

Vier renners die ook in Hainan koersten, gaan dinsdag ook van start in de Ronde van Poyang Lake. Dat zijn Luke Verburg, Niek Voogt, Jesper Rasch en Nils Sinschek. Drie andere jongens zijn naar huis. Otto van Zanden en Meindert Weulink zijn samen met een nieuwe ploegleider, mechanieker en masseuse ingevlogen. In totaal gaat Parkhotel Valkenburg dus met zes renners van start.

Show

Maandag was er een criterium die alle ploegen moeten rijden om te mogen starten, maar meetellen doet-ie verder niet. Het is vooral voor de show. Dinsdag is de eerste officiële etappe.

Natuurlijk is er weer veel aandacht van de media. In Hainan hingen er alleen al bij de start vijf of zes drones in de lucht om die start te filmen. De Chinezen pakken graag uit. Er zijn veel media aanwezig en er staat ook veel publiek langs de kant. 

Tekst gaat verder onder de foto's.

Parkhotel Valkenburg hoopt in de Ronde van Poyang Lake ook sportief resultaten te boeken met een ritoverwinning, het veroveren van de bollentrui of een mooie klassering in het algemeen klassement. 

De kansen zijn groter, doordat deze koers minder sterk is dan die van Hainan. Die is van het hoogste niveau, terwijl er hier alleen continentale en pro-continentale ploegen mogen meedoen.

"Noord-Hollands vlak kennen ze niet"

NH Sport-verslaggever Thomas Brood

Maar het wordt weer zwaar. Het is 37 graden en de gevoelstemperatuur gaat richting de 50 graden. Ik geef het je te doen om de sporten onder deze omstandigheden, want Noord-Hollands vlak kennen ze niet. Het landschap is altijd glooiend en ook al is het geen hooggebergte, er zit ook serieus klimwerk in. Zodra je een paar procentjes omhoog gaat dan hakt dat er écht in.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52