Ga naar Content

Treuren om gedode Venhuizer Truus: hoe een buurtbarbecue een rouwbijeenkomst werd

Een 'lieve, altijd vrolijke vrouw' en een 'buurtmoeder', zo wordt de 77-jarige Truus uit Venhuizen getypeerd door buren. Afgelopen zaterdag kwam ze door een misdrijf om het leven. De aangehouden man (55) die wordt verdacht van moord of doodslag, blijft langer in voorarrest. Het voorval ligt enorm gevoelig bij de omwonenden, voor wie een buurtbarbecue uiteindelijk een rouwbijeenkomst werd.

De politie rijdt een trailer met een boot het terrein op om onderzoek te doen in de sloten - Foto: NH/Maarten Edelenbosch

Rondom het verzegelde huis in Venhuizen is het woensdagochtend rustig. De politielinten zijn weg, maar het onderzoek naar wat er zich heeft afgespeeld in het huis aan de Oostergouw is nog steeds gaande. Een auto met een trailer en daarop een boot van de politie staat op het pad. Er zijn agenten, waarvan er ook twee lieslaarzen aan hebben. "We hebben gisteren ook de hele dag nog onderzoek gedaan. Vandaag zijn we in sloten op zoek naar eventuele sporen", legt een politiewoordvoerder uit. 

Schok om dood 'buurtmoeder' Truus

De schok in de straat is groot. Truus woont er al heel lang, net als veel anderen. Sinds een paar jaar alleen, nadat haar man overleed. "Het was een lieve vrouw, ze was altijd vrolijk", vertelt een buurman. Een ander noemt haar 'de buurtmoeder'. 

Terug naar afgelopen zaterdag. Aan het einde van de ochtend cirkelt opeens een politiehelikopter boven de Oostergouw. Al snel wordt duidelijk dat het goed mis is bij de woning van Truus. Ze blijkt te zijn overleden door een misdrijf. Daarna wordt een 55-jarige man uit Bovenkarspel aangehouden. De politie vermoedt dat het gaat om een incident in de familiaire sfeer.

In de buurt willen ze er verder weinig over kwijt. "Het ligt allemaal heel gevoelig", vertelt een overbuurman. Ook willen ze speculaties voorkomen. "We hebben afgesproken erover te zwijgen", legt een vrouw uit. 

"In een oogwenk is alles veranderd"

Uit een rouwadvertentie namens de buurt

De hechte onderlinge band, blijkt ook wel uit de rouwadvertentie namens de buurt in de krant. 'In een oogwenk is alles veranderd. Onze geliefde buurvrouw Truus is er niet meer. Truus was een stralend mens. Ze was altijd vol belangstelling voor iedereen, ook als ze het zelf niet makkelijk had. We zullen haar erg missen.'

Buurtbarbecue gepland

Eén buur vertelt nog wel dat er die bewuste zaterdag juist een buurtbarbecue gepland stond. "Die werd eerst afgezegd, maar later ontstond toch het idee om op een andere plek bij elkaar te komen. Achteraf heel fijn, want iedereen zat er met hetzelfde gevoel. En dus was goed om er met elkaar over te kunnen praten."

Het Openbaar Ministerie wil niet zeggen of er een band was tussen Truus en de aangehouden verdachte. Wel is besloten dat de 55-jarige man uit Bovenkarspel zeker nog twee weken in voorarrest blijft. Hij wordt verdacht van moord, dan wel doodslag. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]